Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera österbottniska vårdhem köps upp av svenskt börsbolag

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 08:53.
Mikevas boende för alkohol-och drogberoende personer i Jakobstad
Bildtext Mikevas boende för alkohol-och drogberoende personer i Jakobstad hör till Mikevas verksamhet.

Mikeva verkar på många orter i Österbotten och producerar social-, rehabiliterings-, och boendetjänster för äldre, rehabiliteringstjänster för personer med mentala problem eller för rusmedelsanvändare och utvecklingsstörda.

Besked kan dröja ända till september-oktober

Prislappen på Mikeva som är stadd i kraftig tillväxt är 150 miljoner euro. Omsättningen är cirka 100 miljoner och antalet anställda rör sig kring 2300 personer. Mikeva har vuxit genom företagsfusioner och ägs ännu av kapitalplaceringsbolaget G Square med bas i London. Köparen Attendo är betydligt större och har verksamhet i hela Norden.

Beskedet om det blir grönt ljus för den här affären från Konkurrensverket kan ännu dröja någon månad. Den preliminära granskningen från Konkurrensverkets sida visar att skadliga konkurrenseffekter kan uppstå på marknaden för socialtjänster genom den här företagsaffären eftersom marknaden ytterligare koncentreras om två betydande aktörer fusioneras.

- Beskedet från Konkurrensverket kan mycket väl dra ut på tiden ända till månadsskiftet september-oktober, säger Virpi Särkiniemi som är servicechef för Mikeva i västra Finland.

Många Mikevaenheter i Österbotten

Nationellt verkar Mikeva enligt sin hemsida på ett 70-tal orter i landet med cirka 120 enheter. I Österbotten i stort finns Mikeva enheter i Karleby, Jakobstad, Korsholm, Vasa, Kristinestad, Kaskö och i Seinäjoki.

- Blir det en affär inverkar det inte speciellt mycket på servicehemmen och deras personal, de fortsätter som gamla anställda men på förvaltningssidan kommer säkert förändringar att ske, säger Virpi Särkiniemi

Diskussion om artikeln