Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Putin i Finland: "USA:s sanktioner bryter mot internationell rätt"

Från 2017
Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin i Nyslott på sin presskonferens den 27 juli 2017.
Bildtext Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin på presskonferensen i Nyslott.
Bild: EPA/MAURI RATILAINEN

Säkerheten på Östersjön, miljöfrågor och handel fanns på bordet när Rysslands president Vladimir Putin träffade president Sauli Niinistö under dagens arbetsresa till Nyslott. Putin kommenterade också USA:s planerade sanktioner mot Ryssland.

Putin besöker Finland med anledning av landets hundraårsjubileum.

Tidigare på dagen meddelade nyhetsbyrån Tass att USA:s planerande nya sanktioner mot Ryssland inte skulle diskuteras under mötet, men då journalisterna ställde frågor undrade flera utländska medier om vad Putin tänkte om saken.

En reporter på det amerikanska mediebolaget CNN frågade Putin om han ångrar dagen då Trump blev USA:s president.

– Det är inte vår sak att avgöra hur herr Trump verkställer sin roll som president. Det är en uppgift för det amerikanska folket, svarade Putin.

Vladimir Putin och Sauli Niinistö på en presskonferens i Nyslott 27.7.2017
Bildtext Putin kommenterade sanktionerna under presstillfället.

Putin beklagade sig över att relationen mellan USA och Ryssland har försämrats på grund av inrikespolitik i USA. Han menade att tvisterna i USA förs på bekostnad av relationerna till Ryssland.

– Det verkar som att man i USA använder sig av en Rysslandsfientlig stämning som uttnyttjas i inrikespolitiken. Det är beklagansvärt att ländernas relationer skulle offras av inrikespolitiska skäl.

– Ett bättre samarbete skulle gynna bägge länderna i frågor där vi har gemensamma intressen, sade Putin med hänvisning till frågor som terrorism, ekonomi och miljöfrågor.

Putin avrundade ändå med att konstatera att USA:s sanktioner bryter mot internationell rätt.

– Vi har förhållit oss med reservation till dessa provokationer, men i något skede kommer vi nog att reagera på dem. Vi får se om det blir aktuellt och hur det [en reaktion] skulle se ut då vi får se det slutliga förslaget från USA:s senat, sade Putin.

Dialog är nyckeln till ett säkert Östersjöområde

Niinistö talade mycket om säkerhetsläget i och runt Östersjön under presidenternas presskonferens. I diskussionerna hade presidenterna talat om de kommande stora militärövningarna Aurora och Zapad.

Både Putin och Niinistö försäkrade journalistskaran på plats om att militärövningarna är en rutinmässig del av ländernas verksamhet och att det inte handlar om att skramla vapen. Presidenterna underströk vikten av dialog i säkerhetsarbete mellan alla länder runt Östersjön.

Vladimir Putin stiger ur sin helikopter i Nyslott.
Bildtext Putin anlände en dryg halvtimme försenad till Nyslott.
Bild: Lehtikuva

– För att undvika det ingen vill är en kontinuerlig dialog mycket viktig, sade president Niinistö.

Ett ämne som väckte frågor var Rysslands och Kinas samövning i Östersjön. På det svarade Putin att det handlar om ett större samarbete med Kina. Han försäkrade också att tredje länder inte ska känna sig hotade av samarbetet mellan Ryssland och Kina.

– Vi håller inte på att skapa ett militärt block eller någon form av allians, sade Putin.

Niinistö kommenterade kort att militärövningar är en del av vår värld så länge som det finns militärmakter.

Miljöfrågor ska föras fram i Arktiska rådet

Eftersom Ryssland har ett temaår som handlar om miljö talade presidenterna om miljöfrågor i Ryssland. Lösningar för avfallsberget i utkanten av St. Petersburg och rening av avloppsvatten i Kaliningrad var på agendan.

Niinistö föreslog också ett ökat samarbete i miljöfrågor. Hans tanke var att genom Arktiska rådet komma överens om gemensamma regler för att minska sot som uppstår då man bränner kol på ett sätt som inte påverkar ländernas ekonomiska intressen.

– Vi bör intensifiera vårt samarbete i Arktis, sade Putin.

Diskussion om artikeln