Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Fortsätter Englands paradmarsch?

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 21:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: POR - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

England har fått en övertygande start på fotbolls-EM och avrundar ikväll gruppspelet med att möta Portugal. För Portugals del ligger hoppet i att vinna och få hjälp av Skottland.

Portugal går vidare från gruppen med vilket segerresultat som helst så länge Spanien inte vinner över Skottland. Till saken hör att Portugal på sju tidigare försök aldrig lyckats besegra England.

Att England ligger på sex poäng efter två matcher med en målskillnad på +8 gör inte heller uppgiften enklare för Portugal, som snuvade Finland på EM-biljetten i kvalet.

Förutsättningarna

Portugal var statister mot Spanien och blev totalt utspelade, men mot Skottland lyckades laget knipa tre poäng och hålla hoppet om en kvartsfinalplats vid liv.

Att nå in bland de åtta bästa skulle vara snudd på otroligt med tanke på att laget rankades i lottningskorg fyra inför EM-kvalturnering och inte ett enda lag ens ur lottningskorg tre tog sig vidare till mästerskapet.

Portugals damlandslag firar avancemanget till EM-slutspelet.
Bildtext Portugal slog Rumäninen i playoff och tog sig till EM.
Bild: imago/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Portugal kan köra för fullt för seger och njuta av att få vara med på EM på allvar, för trots att laget arrangerat och spelat Algarve Cup sen 1994 har man alltid haft något av turist-status i sin egen, högklassiga turnering.

Insatserna i Holland har visat klart och tydligt att landslaget nu anlänt på en helt annan nivå.

England räknas till en av turneringens favoriter och efter urladdningen mot Skottland spelade laget kontrollerat och bra också mot Spanien.

Mark Sampson leder gruppen med van hand och verkar få ut väldigt mycket ur materialet när det gäller som mest. Den nationella nivåhöjningen som pågått i England i ett knappt decennium ser ut att bära frukt.

Skall man kunna följa upp VM-bronset med en medalj av ädlare valör?

Vad säger tränarna?

"Vi känner ingen press, pressen vi upplever kommer inifrån gruppen, och det är en bra sak. Kravet spelarna ställer på sig själva är att spela som vi tränar, det vill jag att vi alltid lyckas med. Det gäller att njuta och det uppmanar jag spelarna att göra också."
– Francisco Neto, tränare för Portugal

Mark Sampson övervakar det engelska damlandslaget.
Bildtext Mark Sampson hoppas flytet håller i sig.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

"Det skall bli spännande att se hur våra spelare kan höja ribban från Spanien-matchen. Vi vill hålla snöbollen i rullning och ta med oss flytet in i turneringens andra skede."
– Mark Sampson, tränare för England

Referentens tips

Ja.

Det är mitt direkta svar på frågan i rubriken. Skönt flyt i truppen och kvalitet på alla positioner garanterar en nivåskillnad som kommer att synas till förmån för England.

Sampson kan spara några av sina varnade trotjänare antingen delar av eller hela matchen mot Portugal, men ändå se fram emot en relativt lugn dag på jobbet.

Att vinna gruppen må vara en fjäder i hatten, men att ställas mot Frankrike är ingen promenad i parken när kvartsfinalerna väl börjar. England har inte vunnit över Frankrike sen 1974 och förlorat mot fransyskorna i de tre senaste stora mästerskapen.

England vinner ändå över Portugal, 3–0.

Matchen mellan Portugal och England har avspark klockan 21.45. Sändningen i Yle TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35.

Vad händer sen?

Fredag är mellandag, men under lördagen och söndagen vaskas semifinalisterna fram.

  • 29.7 - Holland – Sverige
  • 29.7 - Tyskland – Danmark
  • 30.7 - Österrike – D2
  • 30.7 - D1 – Frankrike