Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

André Wickström: En komiker jobbar nästan alltid

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 17:44.
Wickström sitter på en gunga.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Komikern André Wickström tar inte semester från att vara rolig. Under sommaren har han också hunnit besöka barndomshemmet i Paipis i Sibbo.

- Jag har besökt Paipis några gånger under sommaren, mest för att säga hej till mina föräldrar och låta barnen träffa sin farmor och sin farfar.

Nuförtiden bor Wickström på Drumsö i Helsingfors men Paipis väcker bra minnen till liv.

- Mest kommer jag ju ihåg glada minnen från barndomen. Sedan märker jag ju att allt är borta. När jag bodde i Paipis fanns det matbutik och post. Nu finns det inte mycket service kvar. Då gick det bussar och nu tycks det inte gå några alls.

En komiker jobbar nästan alltid, om än omedvetet.

- Som komiker måste man genast skriva ner saker då man kommer på något.

Försöker ta det lugnt

Wickström försöker ändå hålla semester.

- Sommaren är lugn om man vill ta det lugnt. Jag brukar försöka vara ledig i en månad. I år har vi varit på semester i Spanien och i Sverige. Semestrarna är ju som skrivresor också. Jag kan komma på något jag inte skulle ha tänkt på om jag bara sitter hemma.

Nu på lördag börjar jobbet igen.

- Jag ska uppträda på en stand up-festival i Träskända. I augusti börjar inspelningarna av tv-programmet Hyvät ja huonot uutiset.

Dessutom ska Wickström spela in en ny säsong av humorprogrammet Detta om detta med Stan Saanila.

- Jag är uppvuxen i Sibbo och Stan Saanila bor där nu. Vi kommer att gå igenom nyheter ur hela Svenskfinland. Månne vi inte också tar upp sådant som hänt i Östnyland.

Men varifrån får en komiker inspiration?

- Det är en svår fråga. Ibland måste man sitta i timtal framför datorn, ibland kommer jag på något roligt nästan av misstag. När komikern Hasse Alfredson från Hasse och Tage blev tillfrågad om varifrån han får sina idéer så brukar han svara att "från en liten firma i Tyskland". Jag tycker det är lite så det fungerar.

Östnyland på 20 minuter: 27.07.2017: Lovisa stads informationsmiss och komikern André Wickström

Programmet är inte längre tillgängligt