Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grill-Kurre rehabiliteras i utomhusbur på Högholmen - har återhämtat sig bra

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 15:29.
Ekorre på Högholmen
Bildtext Grill-Kurre lever och mår bra.

Den ekorrunge som tidigare i somras brandskadades på en grill i Esbo har återhämtat sig bra. Nu har klorna växt ut och Grill-Kurre rehabiliteras i en utomhusbur på djursjukhuset på Högholmen i Helsingfors.

- Den övar sig att klättra, en sak som var besvärlig då den tappade sina klor i grillbranden. Nu har klorna växt ut och ekorren har bra möjligheter att återhämta sig så bra att den kan återvända till naturen, säger djurskötare Andrea Kurtén på Högholmen.

När ekorren i början av juni hoppade in i grillen brändes morrhåren och håren på öronen av hettan medan huden på trampdynorna och ögonlocken irriterades. Ekorren fick ändå inga allvarliga brännskador i grillolyckan.

Djurskötare Andrea Kurtén
Bildtext Andrea Kurtén har fullt upp med sjuka djur på Högholmen.

Ekorrar, igelkottar och sälkutar

Förutom en hel del fåglar som har skadat sig av olika orsaker, inhyser Högholmens djursjukhus ekorrar, igelkottar och sälar för tillfället.

- Av de sju sälkutar som anlände hit från Esbo, Nordsjö, Västnyland och Pargas överlevde fem och fick åtevända till naturen, berättar Kurtén.

Igelkottar i en låda
Bildtext Igelkottsungar hittas ofta ensamma.

Övergivna djur

Ofta är de djur som hämtas till Högholmens djursjukhus ungar som hittats utan sina mammor. Men det gäller att se upp med vilka djur som de facto behöver hjälp.

- Det händer nog att folk hämtar djur hit som borde ha lämnats i fred. Trastungar och måsungar är exempel på sådana. De kan nämligen hoppa omkring på marken utan att för den skull vara övergivna, säger Andrea Kurtén.

Fågel i bur
Bildtext En hel del fåglar hämtas till Högholmens djursjukhus.
Bild: YLE/Kristian Svensson

Följ med en tid

Andrea Kurtén uppmanar folk att följa med djuret en tid för att se om det faktiskt är övergivet. Om föräldrarna kommer med mat så är läget under kontroll.

- Det lönar sig alltid att ringa hit först innan man kommer med ett djur. Undvik att själv försöka sköta djuret, bara en expert har tid och kunskap tillräckligt för att ta hand om ett övergivet vilddjur, uppmanar Andrea Kurtén på Högholmen.

Diskussion om artikeln