Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bostadsstödet ändras i augusti - samboende förlorare

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 12:00.
En temabild av ett miniatyrhus vars tak är gjort av femtioeuros sedlar. Över huset ligger en glaskupa.
Bild: All Over Press

I augusti ändras bostadsstödet för studerande. Det kan bland annat innebära en minskning i stödet för dem som har ett gemensamt hyreskontrakt.

Det gamla studiestödet slopas i augusti och istället tas ett allmänt bostadsstöd i bruk. Förändringen har både vinnare och förlorare. I bästa fall innebär det en fördubbling av bostadsstödet. Men i värsta fall kan bostadsstödet försvinna helt.

Bostadsbidraget påverkas inte bara av den studerandes egna inkomster utan också av sambons inkomster. Det här bådar inte gott för ett samboförhållande där den ena arbetar flitigt medan den andra är en fattig studerande. Det återstår även att se hur många par som skiljer sig offentligt.

Förändringen kan även påverka negativt kompisar som står under samma hyreskontrakt. I dessa fall kan det vara lönsammare att skaffa två separata hyreskontrakt.

Pirjo Lipponen är direktör av bostadsärenden vid Studentbystiftelsen i Åbo och berättar vad som gäller för deras hyresgäster.

- Vi har informerat våra boende i familjebostäder att vi inte är intresserade av att ändra deras hyreskontrakt till två separata. Men för kompisar som bor ihop med ett gemensamt hyreskontrakt så har vi berättat att den ena kan stå huvudhyresgäst och den andra som underhyresgäst. På så sätt får de båda sitt eget hyreskontrakt.

Pirjo Lipponen står bredvid en kölappsautomat
Bildtext Pirjo Lipponen
Bild: Yle/Tobias Bergman

Lipponen har inte märkt någon större efterfrågan på ettor som kan tänkas bli mer eftertraktade på grund av förändringen.

- Under sommaren är alla studeranden villiga att ta emot alla slags boendeformer, även kollektivbostäder. Så är inte situationen under vårterminen. Just nu är det viktigaste att få tak över huvudet.

Enligt Lipponen berör ändringarna i hyreskontraktet främst dem som bor i kompisbostäder.

- 64 procent av våra bostäder är ettor och resten är familjebostäder kollektivbostäder och kompisbostäder. I kollektivbostäder har vi inte detta problem eftersom de boende redan har separata hyreskontrakt.

Mera pengar för de flesta

Det nuvarande högsta bostadsstödbeloppet är 201 euro. Förutsatt att de studerande har tillräckligt hög hyra kan de i fortsättningen få upp till 400 euro bostadsstöd i månanden.

Enligt FPA:s uppskattning förlorar 40 000 studerande sitt bostadsbidrag. 27 000 studerande får mindre stöd.
100 000 studerande får mer pengar än tidigare.
Det betyder att en tredjedel av de studerande förlorar stort på förändringen medan två tredjedelar gynnas av den.

Lipponen säger att hyresnivån inte kommer att stiga åtminstone hos dem eftersom de är en allmännyttig stiftelse.

- Våra hyror baserar sig på våra kostnader vi har för husen så vi kan inte lägga hyrorna enligt bostadsstödet eller studiebidraget.

Diskussion om artikeln