Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rusning till stränderna - nästan inga alger i Östnyland

Från 2017
Simstranden vid Molnträsk i Sibbo.
Bildtext Molnträsk simstrand var fullproppad på torsdagen.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

I juli har sandstränderna börjat fyllas efter en långsam och kall start på sommaren. Vid Molnträsk simstrand har man klarat sig undan de blågröna algerna och på torsdagen var det smockfullt.

Vid parkeringen till Molnträsk simstrand får man gå förbi långa radar av bilar innan man är framme vid stranden. Där är såväl sandstranden som gräsmattan fullproppad med människor som letat sig ut för att lapa några efterlängtade solstrålar.

Rad av parkerade bilar vid Molnträsk simstrand.
Bildtext Man kan vara tvungen att gå många hundra meter från sin parkeringsplats när det är rusning till Molnträsk simstrand.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

På en torsdag eftermiddag är de flesta av besökarna barnfamiljer. Mikael Forsström är på stranden med sina barn.

– Vi har hunnit gå till stranden ganska många gånger redan under sommaren, även om det har varit kallt. Så mycket simmat har det kanske inte blivit förrän nu, säger han.

Skylt med temperaturen på vattnet vid Molnträsk simstrand.
Bildtext Efter en kall försommar är badvattnet nu en mer behaglig temperatur.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Trots varningar från Finlands miljöcentral om stor risk för algblomning i finska viken har östra Nyland klarat sig utan större utbrott.

I regionen har det funnits större blomningar av cyanobakterier i Savijärvi och i Tasträsket. I Savijärvi klassas blomningen som riklig.

Vid Molnträsk simstrand har algerna inte dykt upp.

Simstranden i vid Molnträsk är populär bland bland barnfamiljer delvis tack vare simskoleverksamheten. Simstranden saknar badvakt men det verkar inte störa besökarna.

Skylt med texten "Ingen simövervakning" vid Molnträsk simstrand.
Bildtext Avsaknad av badvakter stör inte besökarna vid Molnträsk simstrand.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

– De flesta som kommer hit vet nog att det inte finns någon badvakt. Jag har aldrig fått några frågor om det, säger Anton Kunnas som står bakom kassan i kiosken vid simstranden.

Mikael Forsström har bekymrar sig inte heller.

– Jag tycker att man nog kan hålla reda på sina egna barn. Dessutom hjälps de vuxna åt och ser till att allt står rätt till.