Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

Från 2017
Yle Åboland videoklipp: Folkdansare på Förin under Europeaden - Spela upp på Arenan

Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

- Det är mycket program, jag tittade på programmet och särskilt tyskarna skulle jag vilja se, säger en andfådd Majken Poulsen-Englund efter att hon uppträtt tillsammans med Folkdansarna på Åland.

En flicka i folkdräkt får sitt hår flätat av en kompis.
Bildtext Två flickor gör sig klara för sitt uppträdande.
Bild: Yle/Linus Hoffman

De åländska dansarna har övat hela våren för att kunna delta i storevenemanget. Man har varit med många gånger tidigare, både i inhemska, nordiska och europeiska stämmor.

- Vi har ett 50-tal nedtecknade åländska danser som vi försöka hålla vid liv, säger Berit Lindholm. Här försöker vi tolka dem enligt boken, eftersom vi representerar Åland. Det är viktigt. Annars kan man ju showa lite.

Och visst bjuder ålänningarna på en fin show, precis som alla andra grupper som uppträder och som kommer emot på gatan.

På stadsfärjan Förin uppträder tyska ungdomar från den lilla byn Lindenberg med sina danser. Det är många resenärer som glömmer, eller låter bli, att stiga av färjan och istället fortsätter en resa till med underhållning. Några barn står längst fram och beundrar dansarna under flera resor.

Barn i folkdräkter väntar på att få uppträda under Europeaden 2017 i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Många beundrar också de vackra dräkterna. För Tilman Thulesius från Kungsängens Folkdansgille är dräkterna den största behållningen på Europeaden.

- Vi har folk och dräkter från alla håll och kanter i vårt folkdanslag, medan esterna och balterna har samma dräkt och det ser otroligt vackert ut. Men jag är lite nördig med dräkter, säger Thulesius.

Litauiska folkdansare hoppar i sin dans under Europeaden 2017 i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Arne Berglund är mer intresserad av danserna, och han skulle gärna stjäla lite idéer från andra folkdanslag

- Visst är vi ju traditionsbärare också, men om man hittar något bra så ser man om man kan införliva det med sådant som man håller på med, säger Berglund. Men i nio fall av tio lyckas man inte övertyga den övriga gruppen om att det är så bra. Det ska ju ändå passa in.

Thulesius och Berglund tycker ändå det är lite synd att det är rätt få män som är med i danslagen. Också då de tittade på den irländska dansen konstaterade de att bara en fjärdedel var män.

- Det positiva är att om man är dansintresserad och är man, då får man alltid vara med och dansa. Man är attraktiv för en gångs skull. Om man nu kan dansa, säger Thulesius.

Europeaden, Europas största evenemang för folkdans och folkmusik, inleddes på onsdag i Åbo. Fram till söndag bjuds det dagligen på flera hundra färgsprakande dansuppvisningar på ett 15-tal estrader, på flera ställen längs Aura å, på gågatan och på Varvstorget.

Diskussion om artikeln