Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kungsporten tänker om och sätter sitt hopp till mindre mataffär

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 13:03.
Kungsporten i Borgå.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Affärsmännen i Kungsporten i Borgå har gett upp hoppet på att få en stormarknad till området. I stället önskar de sig en matbutik i vanlig storlek, någonting som också landskapsplanen tillåter.

De första affärerna i Kungsporten öppnade redan för över tio år sedan. Då man pratar med företagare och kunder på området får man höra att de dels nog tycker att Kungsporten hittat sin form och funktion, men att kvarteren fortfarande känns väldigt halvfärdiga.

Etola är en av affärerna som flyttade till området för nio år sedan. Enligt Åsa Andersson, butiksansvarig, har mycket av det som utlovades inte förverkligats.

- Det lovades att det skulle utvecklas och lagas i skick. Men allt är ännu på hälft. Mera kunder skulle det också få finnas, säger Andersson.

Åsa Andersson.
Bildtext Åsa Andersson i Etola.
Bild: Yle / Hanna Othman

Andersson tycker att området inte fungerar för dem som vill gå runt där. Dels går det bussar helt för sällan, dels finns inga stolar eller bänkar där man kunde vila benen emellan.

- Alla här pratar om att en matbutik skulle dra kunder. Det skulle vara bra för oss här i Etola också, säger Andersson.

Liksom många av de andra företagarna på området hoppas nu Åsa Andersson att ens en mataffär i normal storlek kunde etablera sig på området, då det ser omöjligt ut att få lov att bygga en stormarknad där.

Etola och Musti ja Mirri-butikerna i Kungsporten.
Bildtext Etola och Musti ja Mirri finns i områdets södra del intill motorvägen.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Det skulle absolut finnas tillräckligt med kunder här i området. Det bor mycket folk precis utanför Kungsporten och så finns alla vi som jobbar här på området.

K-Rauta var den första affären som öppnade i Kungsporten våren 2006. Köpman Marko Rinne säger att de har varit nöjda med sin plats på området och har till och med haft ett riktigt bra år.

För en järnhandel är det viktigt att både leverantörer och kunder kan köra fram till med sina bilar.

Tom tomt i Kungsporten, Borgå.
Bildtext Tom, övervuxen tomt i Kungsporten. Sådana finns det flera av.
Bild: Yle / Hanna Othman

Också Marko Rinne tar genast upp behovet av en mataffär i Kungsporten. Han tror inte längre på att en stormarknad kan bli realitet på området, men hoppas på att någon mindre mataffär skulle våga ta steget att öppna där.

- Det skulle också vara fint om ägarna till de tomma tomterna skulle städa upp dem. Det ser inte så inbjudande ut med en massa ungträn mitt bland alla affärer, säger Rinne.

Utanför djurbutiken Musti ja Mirri träffar Yle Östnylands reporter Borgåborna Antonia von Etter, Alexander Kainberg och hunden Eddie. De berättar att de mest besöker Kungsporten då de har ärende till djurbutiken eller järnhandeln.

Antonia von Etter och Alexander Kainberg.
Bildtext Alexander Kainberg och Antonia von Etter.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Jag tycker att affärerna byts ut väldigt ofta här. Man vet aldrig riktigt vad som finns kvar i Kungsporten då man kommer hit, säger von Etter.

- Jag tycker det saknas ett lunchställe eller ett kafé. Man kommer inte hit för att hänga utan för att snabbt uträtta ärendena i de affärer man planerat gå till, säger Kainberg.

Kungsporten.
Bildtext Man har försökt förbättra tillgängligheten mellan tomterna, men inte riktigt lyckats.
Bild: Yle / Hanna Othman

En bra sak enligt von Etter är ändå det stora utbudet affärer av olika sorter. Ett minus får Kungsporten eftersom det är svårt att gå mellan de olika affärerna.

- Det känns väldigt mycket som industriområde. Men inte vet jag hur nätt man kan få parkeringsplatser, säger paret.

Maria Långvik.
Bildtext Maria Långvik besöker ibland området men tycker inte man kan kalla området mysigt.
Bild: Yle / Hanna Othman

Östnyland på 20 minuter: 28.07.2017: Lyssnare tycker till om Kungsporten och stuguthyrningen i Rönnäs

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln