Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Winellska skolans paviljonger försenas

Från 2017
Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

Paviljongerna för eleverna i Winellska skolan i Kyrkslätt försenas. I stället hyses barnen in i tillfälliga rum.

- Orsaken till förseningen är att grundarbetet har tagit betydligt längre tid än beräknat. Som exempel kan nämnas att markgrunden var mjukare än vi hade förutsett, berättar Kari Kyytsönen, byggmästare på Kyrkslätt kommun.

Undervisning i alternativa rum

Medan Winellska skolan väntar på att paviljongerna, eller barackerna blir klara får undervisningen skötas i andra rum som till exempel gymnastiksalen, matsalen och biblioteket. Även delar av B-byggnaden måste tas i bruk för en tid.

Enligt undersökningar som gjordes hösten 2016 visar att det finns mögel i konstruktionen och att luftkonditioneringen inte fungerar i B-byggnaden.

Läget är allvarligt

- Vi förstår att allting inte kan förutses till hundra procent. Huvudsaken är förstås att paviljongerna är på väg och att skolans problem åtgärdas. Våra barn är förstås av högsta prioritet för oss och också lärarnas hälsa är av högsta betydelse, säger Mira Strandberg, ordförande för Hem och skola i Kyrkslätt.

Tidtabellen är oklar

- Skolan kan nog börja sitt läsår helt som planerat, men inte då i utlovade paviljonger. Själva tidtabellen för när paviljongen står klar, vågar jag inte uttala mig om i det här skedet, säger Kyytsönen.

Viktigt med information

- Nu hoppas jag bara att skolan och kommunen så fort som möjligt går ut med den här informationen till föräldrarna. Skolan börjar trots allt om bara ett par veckor, säger Mira Strandberg, ordförande för Hem och skola i Kyrkslätt.

Diskussion om artikeln