Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamheter vid Tempelberget - tiotals skadade

Från 2017
Uppdaterad 27.07.2017 22:11.
Personer omgivna av rök ocg damm springer iväg för att söka skydd under oroligheterna vid al-Aqsamoskén i Jerusalem den 27.7.2017.
Bildtext Personer springer iväg för att söka skydd under oroligheterna vid al-Aqsamoskén i Jerusalem den 27.7.
Bild: EPA/Fayiz Abu Rmeleh

Israels polis och palestinier drabbade samman vid Tempelberget i Jerusalem efter att muslimerna kom tillbaka till den heliga platsen för att be. Över 40 skadades.

Palestinierna avslutade sin bojkott mot Tempelberget vid al-Aqsamoskén som varat i två veckor på torsdagen efter att Israel slopat de skärpta säkerhetsåtgärderna.

Israelisk polis uppgav tidigare på torsdagen att man nu tryggar säkerheten på samma sätt som innan skottlossningen vid moskén.

Nästan två veckor sedan smugglade tre israeliska araber vapen till moskén och sköt två israeliska poliser. Israels beslut att öka säkerhetsåtgärderna har orsakat våldsamheter som krävt flera dödsoffer.

Palestinierna ansåg att de ökade säkerhetsåtgärderna innebar att Israel skärpt sitt grepp om området.

Som motreaktion gick inte muslimerna längre in i moskén, utan bad i stället på gatorna utanför moskén. Våldsamheterna väntades öka på fredagen fram till bönetiden.

Palestinier ber utanför Lejonporten i protest mot säkerhetsanordningarna vid Tempelberget 24.7.2017.
Bildtext Palestinier ber utanför Lejonporten i protest mot säkerhetsanordningarna vid Tempelberget 24.7.2017.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotade på torsdagen med att vid behov utvisar den qatariska nyhetskanalen al-Jazeera från Israel, eftersom kanalen enligt honom uppviglar till våld. Premiärministern uppgav att han vädjat till flera myndigheter för att stänga nyhetskanalens kontor i Jerusalem.

Muslimerna anser att Tempelberget är den tredje heligaste platsen och judarna anser att platsen är den allra heligaste.

(FNB-AFP)

Diskussion om artikeln