Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så fortsätter EM – lagen som står mellan Finland och VM-drömmen möts i kvarten

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 14:47.
Finlands kommande motståndare, EM-skrällen Österrike, jublar efter att ha säkrat sin gruppseger.
Bildtext Finlands kommande motståndare, EM-skrällen Österrike, jublar efter att ha säkrat sin gruppseger.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ingen tvekan vilken match som den finländska landslagsledningen har störst skäl att hålla koll på när kvartsfinalerna i damernas EM i fotboll spelas i helgen. De två lag som Finland ska slåss mot om en plats i nästa VM möts nämligen: Spanien och Österrike.

Efter att England och Spanien på torsdagskvällen säkrat avancemangsplatserna från Grupp D kunde Uefa spika det exakta matchprogrammet för kvartsfinalerna. Åtta kvarvarande lag ska bli fyra med följande tidtabell:

Kvartsfinaler:

Lördag 29.7 kl. 19: Holland–Sverige i Doetinchem (Eurosport 1 och SVT2)
Lördag 29.7 kl. 21.45: Tyskland–Danmark i Rotterdam, Yle TV2

Söndag 30.7 kl. 19: Österrike–Spanien i Tilburg (Eurosport 1 och Sveriges TV4)
Söndag 30.7. kl. 21.45: England–Frankrike i Deventer, Yle TV2

För de finländare som saknat det blåvita landslaget i sommarens storturnering är den tredje kvartsfinalen högintressant. När kvalet inför VM i Frankrike 2019 lottades fram var den allmänna uppfattningen att Finland hade tur i lottningen.

Men efter EM-veckorna finns det skäl att ändra på den slutsatsen. Av de sju VM-kvalgrupperna i Europa finns det bara två som innehåller två lag som spelar kvartsfinal i helgen, och Finlands grupp är en av dem då landslaget kommer att möta Spanien, Österrike, Serbien och Israel i kvalet som startar i höst.

Av de övriga kvalgrupperna är det bland annat två som helt saknar länder som tagit sig till kvartsfinal, så med facit på hand kunde de finländska damerna ha haft betydligt bättre tur. Redan nu är det alltså klart att det i Finlands VM-kvalgrupp finns ett land som spelar semifinal när EM nästa vecka fortsätter med följande matchpar:

Semifinaler:

Torsdag 3.8, kl 19 och kl 21.45, inte bestämt vilken match som spelas när:

Holland/Sverige–England/Frankrike i Enchede
Tyskland/Danmark–Österrike/Spanien i Breda

Finalen går på söndag klockan 18 i Enchede och någon bronsmatch spelas inte. Yle direktsänder båda semifinalerna och guldmatchen på TV2.

Diskussion om artikeln