Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utslagen men stolt Signeul tackade för sig – nu väntar jobbet i Finland

Från 2017
Anna Signeuls sista match med det skotska landslaget blev landets första damseger i en storturnering. Nu tar hon över Finland.
Bildtext Anna Signeuls sista match med det skotska landslaget blev samtidigt landets första damseger i en storturnering. Nu tar hon över Finland.
Bild: imago/Colorsport/ All Over Press

De finländska damernas nya landslagstränare Anna Signeul fick lämna sitt gamla jobb med en historisk seger. Stoltheten gick inte att ta miste på, även om det inte räckte till avancemang för Skottland.

0–6 mot England och 1–2 mot Portugal var allt annat än en bra start för Skottlands damer i landets första storturnering. Och inget vidare arbetsprov för Finlands kommande tränare Anna Signeul.

Men i slutomgången räddade Skottland och lagets svenska tränare äran. Efter ett mål av Caroline Weir vann Skottland över Spanien med 1–0 och var till slut bara ytterligare ett mål från att ta en oväntad kvartsfinalplats i EM-slutspelet.

– Spelarna gjorde allt de kunde och visade det största hjärta jag någonsin sett, säger Anna Signeul till BBC Scotland efter gruppspelet.

– Jag är så stolt över dem alla. Vi förtjänar inte att tvingas åka hem. Vi har fantastiska spelare i det här laget och det är synd att vi inte kunnat visa det tidigare, säger Signeul.

Över tolv år på posten

Att Anna Signeul var känslofylld efter EM-sortin är inte konstigt. Hon hann vara skotsk landslagstränare en väldigt lång tid, i tolv år och fyra månader.

Nu tar hon över Finland, och hoppas säkert att också framtidens finländska lag kommer att stämma in på hennes beskrivning av sommarens skotska trupp.

– Laget handlar om hjärta, men spelar också bra fotboll, har god teknik och klarade sig fint fysiskt också, sammanfattar Signeul.

Under Signeuls ledning startar Finland i höst sitt VM-kval med Spanien, Österrike, Serbien och Israel som gruppmotståndare.

Hoppas på nya fans

Samtidigt tar tidigare landslagsspelaren Shelley Kerr över det skotska laget som i sin VM-kvalgrupp får fajtas mot Schweiz, Polen, Vitryssland och Albanien.

Och Anna Signeul är övertygad om att det Skottland hon nu lämnar kommer att ta sig vidare från den gruppen.

– Förhoppningsvis har vi fått nya fans, det är viktigt för framtiden. Jag är fullständigt förvissad om att laget kommer att kvalificera sig för nästa VM.

Diskussion om artikeln