Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jussi Halla-aho kräver rättning i leden

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 11:09.
Jussi Halla-aho
Bildtext Arkivbild. Jussi Halla-aho.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho kräver rättning i leden. I ett brev till den sannfinländarnas krets i Södra Österbotten skriver Halla-aho att de sannfinländare som offentligt stöder utbrytargruppen Blå framtid skadar Sannfinländarna och kan sparkas ur partiet.

Tidningen Pohjalainen har tagit del av e-postmeddelandet som Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har skickat till ordföranden för lokalavdelningarna i Södra Österbottens krets. I brevet konstaterar Halla-aho bland annat att kretsens ordförande Raimo Vistbacka offentligt har uttryckt sitt stöd för utbrytargruppen Blå framtid.

- Sådana uttalanden tolkas som skadliga för partiet. Enligt partiets stadga är det i sig grund för att uteslutas ur partiet, skriver Halla-Aho.

Enligt Halla-aho är kretsen dåligt skött

Raimo Vistbacka själv ställer sig frågande till Halla-ahos beskyllningar och hävdar själv att han inte har agerat så som Halla-aho påstår.

Raimo Vistbacka satt 24 år i riksdagen först för Landsbygdspartiet och sedan efterföljaren Sannfinländarna.
Bildtext Raimo Vistbacka.
Bild: Yle / Dan Ekholm

I e-postmeddelandet anmärker Halla-aho också på sättet hur kretsen i Södra Österbotten har skötts.

Enligt Halla-aho finns det långvariga strukturella problem i ledningen av kretsen. Detta syns enligt Halla-aho i ett svagt valresultat och sjunkande medlemsantal.

Halla-aho hänvisar bland annat till att förtroendeposter i kretsen inte fördelas på basis av röstresultat eller meriter, utan närmast beroende på personliga relationer.

Vill byta ut ledningen

Halla-aho skriver att han hoppas att kretsen själv ska ta itu med de här problemen och lösa dem så fort som möjligt. I klartext vill Halla-aho byta ut kretsens ledning - han skriver att det nuvarande läget inte kan fortsätta.

Pohjalainen har också talat med styrelsemedlemmar i kretsen. Reaktionerna varierar, vissa medlemmar välkomnar Halla-ahos brev medan andra finner partiordförandens agerande mycket underligt och ett ovälkommet intrång i kretsens arbete.

Jussi Halla-aho besöker Vasa i dag, på fredag, och är inbjuden att delta i kretsstyrelsens möte på söndag.

Diskussion om artikeln