Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 15:15.
Gammelbacka skola med baracker

Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

Undersökningen sköttes av Suomen Sisäilmakeskus som kontrollerade luften både i skolans huvudbyggnad och i det bostadshus som skolan använt. Gammelbacka skola kommer att renoveras under hösten.

Luftkvalitén i skolans huvudbyggnad har ifrågasatts efter att man bland annat hittat spår av det cancerframkallande ämnet kreosot under golvet när man byggde om en del av byggnaden till matsal.

Dessutom har en anställd inte alls kunnat vistas i byggnaden utan har bara arbetat i de baracker som en del av undervisningen skötts i. Föräldrar har också klagat på mögellukt på barnens kläder efter att de vistats i byggnaden under dagen.

Ventilationen kontrolleras

I huvudbyggnaden kommer man bland annat att kontrollera ventilationskanalernas isolering och byta ut ventilationsfiltren.

Eftersom bostadshuset inte längre kommer att användas från och med hösten renoveras det inte heller.

Tidigare i juli revs byggnaden med skolans gymnastiksal och matsal. Inomhusluften i de utrymmena hade länge varit för dålig för att de skulle kunna användas.

– Rapporten och de föreslagna åtgärderna kommer att behandlas i inomhusluftsarbetsgruppen i augusti säger lokalitetsdirektör Börje Boström i ett pressmeddelande.

Renoveringen ska sedan inledas så fort man hittat en lämplig firma.

Gammelbacka skolas matsal.
Bildtext När en del av skolans huvudbyggnad gjordes om till matsal hittades det cancerframkallande ämnet kreosot under golvet. (arkivbild)
Bild: Yle / Hanna Othman

På en del ställen i huvudbyggnaden upptäcktes luftläckor mellan vägg och tak och en del fukt. Förutom underhåll av ventilationen ska man också sköta en del andra underhållsarbeten. Till exempel ska sockelns fogar fixas upp och fasaden ska repareras och målas.

Under nästa vecka ska man börja sätta upp fler undervisningsbaracker som ska användas under renoveringen.

I en intervju med Yle Östnyland i mitten av juni sa Boström att Gammelbacka skola kommer att användas bara fram till år 2019. Efter det kommer eleverna att flyttas till de då färdiga Tolkis skola.

– Efter det stängs skolan och vi försöker säkert sälja den på sätt eller annat. Det är ju en sak som har betydelse för hur mycket det lönar sig att reparera det gamla huset, sa Boström då.

Diskussion om artikeln