Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Vilse i skogen - Vad gör du?

Från 2017
Vandringsleden i Uttermossa.
Bildtext Det är viktigt att vidta trygghetsåtgärder innan man ger sig ut i skog och mark
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Sommarsäsong innebär högsäsong för vandring och ett allmänt knallande i skog och mark. Det innebär att det också att det är högsäsong för att tappa bort sig. Vi reder ut vad man ska tänka på för att undvika situationen.

Roope Roine har över 20 års erfarenhet som bergsvandrings- och havspaddlingsinstruktör. Enligt honom kan vem som helst tappa bort sig.

- Erfaren som ovan spelar ingen roll, alla kan gå vilse, summerar han.

Förberedelserna är det viktigaste

Skillnaden i hur bra man klarar sig ligger framförallt i hur väl man har förberett sig innan man ger sig ut.

- Att utrusta sig rätt är det optimala att göra, säger Roine.

Han tycker att man till att börja med ska ha med sig en papperskarta (går också att skriva ut från datorn), kompass och att man har med sig mat och vatten samt lite extra kläder i ryggsäcken.

- I verkliga livet är det ju så att många slopar karta och kompass och använder mobilen istället, men då ska man se till att telefonen är fullt laddad. Den ska också vara ordentligt skyddad, och man bör också ha med sig extra batteri till den.

Bra är också om man har laddat ner 112-appen som kan ger exakta koordinater på var man befinner sig, vilket underlättar arbetet för räddningstjänsten.
Att lita blint på telefonen och appen är ändå inte att rekommendera. Ibland har ens operatör inte täckning i området där man tänkt vandra till exempel, eller så kanske man råkar ha sönder mobilen på vägen.

Färdmeddelande är alltid en god idé

Oavsett om man har med sig telefon eller inte så är det viktigt att man berättar för någon vart man är på väg ifall att man inte skulle komma tillbaka. Då har sökgrupperna en bättre utgångspunkt och man blir förhoppningsvis hittad snabbare.
Ett färdmeddelande kan vara ett SMS till en närstående person eller en lapp på köksbordet i en inkvarteringsstuga om man är uppe i fjällen.
Ett bra färdmeddelande innehåller

• Datum
• Deltagarnas namn (gärna också ålder och eventuella sjukdomar)
• Vart är man är på väg och hur man tänkt ta sig dit
• När man tänkt komma tillbaka
• Om man har med sig mobiltelefon eller annan säkerhetsutrustning som till exempel karta, kompass, elddon och dylikt.

Det är viktigt att höra av sig till en närstående eller ta bort färdmeddelandet när man återvänder från vandringen eller utflykten så att ingen tror i misstag att man är vilse.

Blåbärsplockare
Bildtext med lite otur blir blåbärsturen längre än man tänkt.
Bild: Mostphotos Tage Persson

Vad gör man om man ändå lyckas tappa bort sig?

Trots digra förberedelser kan det ändå hända att man går vilse.

- Första steget är att försöka lugna ner sig och få koll på situationen. Först efter det kan man ta nästa steg som är att planera hur man ska sig ur situationen, sammanfattar Roope Roine.

Om man har varit förutseende och tagit med sig karta och kompass får man helt enkelt försöka börja leta efter landmärken och ta reda på var man befinner sig. Om man däremot är kartlös och utan kompass och ens mobil har slutat fungera eller saknar täckning är man helt utan medel att hitta hem. Då är situationen betydligt mer prekär.

- Då är det läge att stanna på kvar på den platsen där man är. Har man lämnat ett färdmeddelande så kommer någon i något skede att leta efter en, förklarar Roope Roine.

Hur ska man göra för att andra ska hitta en?

Att planlöst börja gå är oftast inte en god idé, men om man har en klar plan, till exempel om man har funnit en stig som kan leda någonstans kan man välja att följa den. Då är det bra att lämna någon slags tecken på stigen, förslagsvis pilar av pinnar eller stenar som pekar åt någon riktning så att folk vet att man har gått åt ett visst håll.
Om man stannar på samma plats är det viktigt att göra det tydligt att man är där. Har man färgglada kläder kan med fördel hänga upp dem i träd eller breda ut dem på marken för att fånga uppmärksamhet, eller se till att man går ut mitt på ett kalhygge eller sätter sig högt uppe på en kulle. Alltså platser där man syns är bra. Att ge ljud ifrån sig är också bra. Därför kan det vara klokt att ha med sig en visselpipa eftersom att använda den sparar på rösten.

- Om det är dåligt väder så är det också viktigt att man i den här situationen hittar ett torrt ställe att vistas på eftersom risken för att bli nedkyld och blöt ökar ju längre man är borta, uppmanar Roine.

Roope Roine har själv gått vilse ett par gånger.
- Det har alltid skett på friden när jag har slappnat av alldeles för mycket. Som tur är hade jag med mig karta och kompass bägge gånger och problemet var att jag bara hade råkat läsa av kartan lite fel.Det som däremot har stannat i mitt minne är att det är väldigt lätt att lura sig själv att man inte är vilse för att man vill att ens kartläsning ska stämma. Man vill inte medge för sig själv att man felat och därför går man ofta alldeles för långt, vilket bara förvärrar situationen jämfört med om man hade medgett det hela från början.

Vad ska man lära sina barn?

Alla föräldrars stora mardröm är att barnens upptäcksfärd ska gå på tok och att de ska tappa bort sig i skogen. Enligt Roope Roine så är det viktigt att prata om skogen med barnen.
- För det första så ska man få dem att förstå att skogen inte är en skrämmande plats, man ska inte hindra dem från små äventyr.

Roope Roine tycker att mer eller mindre samma principer gäller för barn som för vuxna vad gäller vett och etikett före och under vandringar eller skogsutflykter.
Så vad ska man lära barn att göra när de känner att de inte vet var de är?

- Att krama ett träd är ett gammal klokt råd. Om barnet har en mobiltelefon och känner att de kan och vågar ringa så ska man uppmana dem att ringa direkt när de känner att de inte vet var det är. Och lova att man inte blir arg på dem på förhand.

Absolut viktigast är att förklara för barnet att man inte ska börja yra runt utan att det är viktigt att stanna där man är. Dessutom är det sunt att lära sina barn att de ska hålla sig torra och skyddade från vädret eftersom barn kyls ner mycket fortare än vuxna.

Äventyrsetikett för små människor

• Berätta för en vuxen vart du är på väg
• Ha med dig visselpipa, mellanmål, vattenflaska och lite extra kläder när du beger dig ut.
• Håll hela tiden koll på ett bra landmärke som du kommit överens om med en förälder (åker, telefonmast eller liknande). När du inte ser det längre är det dags för dig att stanna och vänta på hjälp.
• Krama ett träd.
• Försök kontakta någon (mobil, visselpipa) om du plötsligt inte vet var du är.

Diskussion om artikeln