Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förbud i Stuttgart början på slutet för dieselmotorn

Från 2017
Uppdaterad 28.07.2017 16:35.
En bild på bilar som kör på en väg i Stuttgart, Tyskland.
Bildtext Stuttgart kallas på grund av sin bristande luftkvalitet för Tysklands smutsigaste stad.
Bild: EPA/RONALD WITTEK

Förvaltningsdomstolen i Stuttgart har slagit fast att det blir ett förbud mot dieselbilar i staden.

Stuttgart har länge haft olagligt höga halter kväveoxid från dieselavgaser i luften. Miljöorganisationen DUH skred därför till rättsliga åtgärder mot delstaten Baden Württemberg för att delstaten lät bli att göra något åt utsläppen.

Domstolen konstaterar i domen att de lösningar som delstaten och bilindustrin tidigare presenterat inte räcker för att få ner kväveoxidnivåerna i Stuttgart till lagliga nivåer.

Enligt domstolen är dieselförbud den mest effektiva lösningen och det gäller dieselbilar med utsläppsnivåerna under utsläppsnormen Euro 6. Ett omfattande dieselförbud kan bli aktuellt redan i nästa år.

En bild på staden Stuttgart i Tyskland tagen uppifrån.
Bild: EPA/RONALD WITTEK

Tysklands främsta bilstad

Stuttgart är Tysklands bilstad nummer ett, både Daimler och Porsche har kontor i staden. Stuttgart är dessutom Tysklands smutsigaste stad då det gäller utsläpp.

Miljöorganisationerna har länge men resultatlöst försökt få till stånd ett förbud mot dieselbilar. Staden har lagt fram en plan för hur man ska få ner utsläppsnivåerna genom att rena motorerna men det räcker enligt domstolen inte.

Motståndarsidan, det vill säga bilindustrin och myndigheterna i Stuttgart, kommer att överklaga fredagens domstolsbeslut till högsta instans.

Beslutet kan försegla dieselmotorns öde

Flera andra tyska städer, bland annat München, överväger också att införa dieselförbud. Domstolens beslut i Stuttgart kan nu få dem att förverkliga planerna.

Diskussionen går likadant i andra stora städer som lider av dålig luftkvalitet. Paris, Madrid, Mexico City och Aten planerar att förbjuda dieselbilar i centrum senast år 2025.

De brittiska och franska myndigheterna har sagt att de vill förbjuda försäljning av dieselbränsle och nya dieselbilar senast år 2040.

Diskussion om artikeln