Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga köer, ingen trängsel - HNS anser att psykvården räcker till under sommaren

Från 2017
Deprimerad tonåring.
Bildtext Många föreningar som ordnar olika sorts stödtjänster håller stängt i juli.
Bild: Mostphotos

- Den här sommaren har varit ganska lätt, inga långa köer och inte så trångt på avdelningarna. Jag har inte hört om några allvarliga kriser heller. Det har varit ganska lugnt den här sommaren, säger överläkare Risto Vataja.

Vårdbehovet kan variera stort mellan olika år och det är svårt att veta vilka faktorer som inverkar på hur många som sommartid kommer att behöva vård.

Jämfört med situationen ifjol somras är det mindre hektiskt nu, menar Vataja.

Många oroar sig för att det är sommarstängt

Ovanligt många tyr sig ändå till kristelefonen för att de upplever att det sommartid är svårt att få vård för mentala problem. Den nationella kristelefonen uppskattar att samtalen i juli blir kring 20 000, vilket är betydligt mer än under en vanlig månad och också mer än under samma tid ifjol.

Risto Vataja menar ändå att det nog finns vård för dem som behöver, åtminstone vid HNS. Akutvården fungerar som vanligt, vilket är viktigt för att klara av plötsliga kriser och sådant som inte kan vänta.

Paus i vården svår att undvika

Värre är det för patienter som till exempel redan har ett längre vårdförhållande med bekant personal. Då kan det anses bättre att vänta på att personalen kommer tillbaka från semestern än att tillfälligt skicka patienten till andra specialister, som inte är bekanta med patienten.

Ur patientens synvinkel kan det ändå kännas otryggt att inte veta vem man ska vända sig till och hurdan vård man kan få ifall man behöver hjälp under den tid man väntar på att återgå till den normala rytmen.

Psykporten hjälper att hitta vården

Också många föreningar som ordnar olika sorts stödtjänster håller stängt i juli, vilket ytterligare förstärker känslan av att det är svårt att få hjälp med sina problem.

Om människor som också annars mår dåligt dessutom oroar sig för hur de ska klara av sommarveckorna kan det leda till att de mår ännu sämre.

Det här är bekymmersamt, anser överläkare Risto Vataja vid HNS.

- Kanske människor inte kan hitta de tjänster som kanske skulle finnas tillgängliga. Det kan finnas ett behov att förbättra informationen, säger Vataja.

Vataja tipsar om webbtjänsten Psykporten där man kan hitta kontaktuppgifter till jourer och mottagningar nära hemorten. Portalen erbjuder också en hel del annan information om psykisk hälsa och egenvård.

Diskussion om artikeln