Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade robot mot Japan

Från 2017
Ett odaterat nordkoreanskt fotografi av en träffsäkrare typ av kortdistansmissiler som kan avfyras från rörliga avfyringsramper
Bild: EPA/KCNA

Nordkorea har avfyrat en missil som slog ned i vatten som hör till Japans ekonomiska zon.

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat till ett krismöte med det nationella säkerhetsrådet sedan Nordkorea avfyrat en robot som tros ha slagit ned i vattnet i landets ekonomiska zon.

- Vi kommer omedelbart att analysera informationen och göra vårt yttersta för att säkerställa det japanska folkets säkerhet, säger Abe enligt nyhetsbyrån AP.

Japans kabinettssekreterare Yoshihide Suga sade i ett tv-framträdande efter robottestet att landet inte tolererar Pyongyangs "återkommande provokationer". Han beskrev händelsen som ett uppenbart brott mot FN:s resolutioner.

Också Sydkorea och USA reagerar

Även i Sydkorea har president Moon Jae-In kallat till krismöte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av uppskjutningen - som genomfördes i provinsen Chagang - skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Roboten ska ha färdats i 45 minuter innan den slog ned. Det finns inga rapporter om skador.

Även USA:s försvarshögkvarter Pentagon har registrerat uppskjutningen av vad som tros vara en ballistisk robot.

Den 4 juli genomförde Nordkorea för första gången ett lyckat test av en interkontinental robot - en robot som, enligt amerikanska analytiker, hade kunnat nå Alaska.

Text: FNB-TT-Filip Norman

Diskussion om artikeln