Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Ska Danmark klara av att stoppa Tyskland?

Från 2017
Uppdaterad 29.07.2017 21:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: Kvartsfinal GER - DEN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tyskland och Danmark möts i kvällens tv-match från EM i fotboll i Holland. Historien talar för en tysk seger i kvartsfinalen, men Danmark besitter trots allt en del skrällpotential i Rotterdam.

När Tyskland senast blev utan medalj vid ett EM-slutspel regerade Culture Beat och "Mr Vain" på poplistorna.

Året var 1993 och Tyskland förlorade bronsmatchen mot dagens motståndare Danmark, men efter den missräkningen har Tyskland sopat rent.

EM-guld efter EM-guld, sex raka, har damfotbollens stora europeiska dominant spelat hem, ibland med darr på ribban och ibland utan att ens förta sig.

Också inför EM-slutspelet 2017 i Holland räknades tyskorna till en av de absolut hetaste guldkandidaterna och visst gäller Steffi Jones lag som favorit också i kvällens tv-match.

Läget i lagen

Den tyska insatsen i gruppspelet var långt ifrån bländande, men efter 0-0-matchen mot Sverige rev man loss de två trepoängare som krävdes mot Italien och Ryssland för att avancera som gruppetta.

Alla Tysklands fyra mål i turneringen har kommit på fasta situationer.

Josephine Henning nickade in bollen efter ett slarvigt målvaktsingripande vid en frispark mot Italien medan övriga tre fullträffar kommit från straffpunkten.

Spelmässigt har Tyskland inte visat upp sitt bästa kunnande ännu i EM, och det borde göra Nils Nielsen och Danmark oroliga.

Tyskland är redo för Danmark, men Anja Mittag, Leonie Maier och Josephine Henning får se upp - med ett gult kort ikväll missar de en eventuell semifinal.

Danmark landade på sex poäng i gruppspelet efter knappa segrar mot Belgien och Norge och en missräkning mot värdnationen.

Nadia Nadim mötte media på en presskonferens inför matchen.
Bildtext Nadia Nadim kan bättre.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Danmark har försvarat sig väl och avgjort sina segermatcher tidigt. Anfallarna med Pernille Harder i spetsen har haft svårt att hitta harmoni och Nadia Nadim har inte varit i närheten av sin maximala nivå ännu.

Att gå in matchen mot Tyskland som underdog passar danskorna väl, nu krävs bara etthundraprocentig koncentration, rigorös disciplin och en gnutta tur så kan det faktiskt gå vägen.

Line Röddik Hansen, Nadia Nadim, Theresa Nielsen, Simone Boye Sörensen och Sanne Trölsgård sitter alla på ett gult kort sen tidigare och får se upp.

Värt att notera

Oavgjort efter 90 minuter ger förlängning och möjligtvis straffar och då träder också en ny regel i kraft, som även testats i tidigare turneringar.

I förlängningen kan lagen vid behov göra ett fjärde byte utöver de tre som normalt tillåts.

Linjeman flaggar för byte.
Bildtext Förlängning ger möjligheten att utföra ett fjärde byte.
Bild: imago/HochZwei/Angerer/ All Over Press

Vinnaren i matchen mellan Tyskland och Danmark ställs mot Österrike eller Spanien i semifinal, inte den mest omöjliga finalrutten med andra ord.

Vad säger tränarna?

"Danskorna spelar väl ihop som ett lag med harmoni och samstämmighet. De är otroligt snabba ute på kanterna och ställer om från försvar till anfall väldigt snabbt. När de mötte Holland visade de vad de har kapacitet till. Vi måste vara försiktiga, vi är väl medvetna om vilken utmaning vi står inför."
– Steffi Jones, tysk förbundskapten.

Steffi jones och Anja Mittag diskuterar.
Bildtext "Arga leken" mellan Steffi Jones och Anja Mittag?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

"Om det är något Tyskland alltid gör är det att förbereda sig väl, och de kommer att vara redo för oss. De underskattar oss inte, men gäller som stora favoriter. Jag är inte pessimist, bara realist. Varje lag har sina svagheter, också Tyskland, och dessa skall vi försöka utnyttja."
– Nils Nielsen, dansk förbundskapten.

Referentens tips

Det ska i praktiken inte vara möjligt att Danmark besegrar Tyskland.

Tyskorna har inte imponerat ännu i turneringen medan Danmark specialiserat sig på målsnåla tillställningar.

Upplagt för någonting tillknäppt, försiktigt och målsnålt då med andra ord.

Pernille Harder ser sig om på planen.
Bildtext Pernille Harder är nyckeln för Dannmark.
Bild: imago/Colorsport/ All Over Press

Magkänslan säger 1-1 efter full tid och tysk seger med 3-1 inom ramen för 120 minuter.

Matchen mellan Tyskland och Danmark har avspark klockan 21.45. Sändningen i Yle TV2 och Yle Arenan inleds klockan 21.35. Antti Koivukangas refererar matchen tillsammans med expertkommentator Jessica Lagerblom.

Diskussion om artikeln