Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Med karate som passion

Från 2017
Uppdaterad 29.07.2017 15:06.
Emma Wester.
Bildtext Emma Wester.

Emma Westers stora passion är karate, en fritidssysselsättning hon har ägnat sig åt i 20 år. I dag är hon den enda kvinnan i världen som har den nästhögsta graden av svarta bältet inom Shotokai (KDS). Sedan några månader tillbaka har hon också sin egen träningslokal, eller dojo, i Oravais.

Emmas intresse för karate började redan som barn.

- Jag hade en fascination för kampsporter då jag var liten. Så har jag också alltid varit en pojkflicka som brottades och slogs med pojkarna då jag var liten. Jag har också ett intresse för det orientaliska och österländska.

Som 17-åring började Emma Wester träna karate på nybörjarkurs i Nykarleby. Hon märkte ganska snabbt att hon hade fallenhet för grenen och under ledning av Patrik Hautanen och Jani Lähdesluoma (som i dag båda har svarta bältet av femte rang) utvecklades hennes teknik och intresse ytterligare.

- Jag har alltid tränat med själ och hjärta - med hela kroppen. Då man ger själ och hjärta till någonting och verkligen försöker komma någon vart så kommer man framåt.

Under de 20 år hon har ägnat åt karate har hon också själv blivit tränare. Hon startade en karateklubb i Åbo vid Åbo Akademi under sin studietid och nu även i Koskeby i Vörå.

Emma Westers dojo i Oravais.
Bildtext Emma Westers nybyggda dojo i Oravais blev klar för några månader sedan.
Emma Westers dojo i Oravais.
Bildtext Emma Westers dojo är harmoniskt och Japaninspirerat inredd.
Emma Westers dojo i Oravais.
Bildtext Dojon.

Känd i karatekretsarna

Emma Wester har också rest runt i Europa och både tränat och hållit kurser, och är numera rätt känd inom KDS-kretsarna på många håll.

Hon har till och med fått råd av karategrenens fader, mästaren Mitsusuke Harada, som kommer från Japan. Han har sedan 1960-talet bott i Wales och är i dag 89 år gammal men fortfarande aktiv.

- Inom organisationen är jag nog väldigt känd. I och med att jag är så liten och gör bra ifrån mig i träningssalen så blir jag också känd genom det. Det går lite rykten.

- Inom vår klubb och lokalt är jag ju bara jag. Man är aldrig profeten på hemmaplan utan där är man bara sig själv. Och det är helt okej. Jag har inget behov av att vara upphöjd.

Från tårna till hårtopparna

Det som framför allt fascinerar Emma Wester med karate och kampsporter är den ansträngning och hängivenhet som krävs både fysiskt och mentalt.

- Man måste ta i från tårna till hårspetsarna. Det är mycket av ens person som man får sätta in för att utvecklas på många plan. Inte bara fysiskt utan också emotionellt, att klara av en situation som är pressande.

Emma Wester.
Bildtext Emma Wester är den enda kvinnan i världen som har den nästhögsta graden av svarta bältet inom Shotokai.

Karaten har påverkat Emma Wester på många plan. Det hon lärt sig inom karate har hjälp henne att klara av också helt andra pressande situationer i livet. Den har också påverkat hennes sätt att se på sig själv.

- Jag har en stor fördel i att jag klarar pressande situationer i träningssalen. Sedan då jag i vanliga livet hamnar i en sådan situation så kan jag använda mig av den här förmågan.

Det här kommer sig av bland annat det att Emma Wester till stor del tränar med större personer. Till och med med personer som har dubbelt mera massa än de 50 kilogram hon väger.

- När jag klarar av att någon som är dubbelt större än mig attackerar och till och med få övertaget så kan jag använda mig av det i andra situationer.

- Om jag till exempel i en arbetssituation blir kritiserad så är det en annan typ av närkamp. Har jag inte gjort fel i en sådan situation så blir jag inte så pressad att jag ger mig. Där kan jag använda det här med att gå i närkamp på rätta villkor.

Påverkar mod och koncentration

Det viktiga i karate är kontroll, ansvar för det man gör, fokus och respekt. Man måste kunna använda sin kropp som en helhet.

På sin fritid driver Emma en karateklubb, Koskeby KDS i Oravais, tillsammans med sitt karatepar Niklas Öster. Där tränar för närvarande 30 barn och 10 vuxna.

Klubben riktar sig till alla, från barn till pensionär. Emma Wester säger att alla, oavsett livssituation, kan få ut någonting av sporten. Karate är en individuell gren som man tränar i grupp.

Speciellt när det gäller barn har hon kunnat se hur träningarna i karate påverkar.

- Jag har hört till exempel föräldrar säga att deras barn som förut varit rädda för kontakt i fotboll och undvek det numera inte är rädda för det.

Också koncentrationen och fokuseringen påverkas.

- Speciellt på en kille var det väldigt tydligt hur han för första gången kanske någonsin kunde fokusera länge. Det var en stor sak för honom. Jag tror han har nytta av det till exempel i skolan.

Då man fastnar finns inget annat

Intresset för karate i dag är inte lika stort som det var på till exempel 1980-talet då man hade stora grupper. Nu är intresset mera spritt, men i Österbotten finns det flera starka namn inom karate.

- Det är inte så jättestort, men då man en gång fastnar så finns det inget annat.

Det Emma Wester ännu strävar efter är att få en ännu bättre teknik samt att nå en sådan flow i sin karate att hon kan utmana vem som helst.

Fantaster i Österbotten: Emma Wester har svart bälte i karate

16:36

Vill du, eller känner du någon som passar i sommarserien Fantaster i Österbotten? Vi söker dig som är en riktig fantast inom ett ämne.

Du kanske har en specialkunskap utöver det vanliga på ett visst område eller en unik samling av någonting. En del skulle kanske säga att du är litet av en nörd, men vi väljer att kalla dig en fantast.

Vi kommer att presentera fantaster i Österbotten under åtta onsdagar mellan klockan 9 och 10 på Yle Vega.

Kontakta oss per e-post osterbotten@yle.fi eller via vår Facebook-sida Yle Österbotten och berätta varför du är en riktig fantast så kanske vi väljer att intervjua dig. Det går också att ringa 06-229 8547.