Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU drar igång processen mot Polen

Från 2017
Demonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa 24.7.2017.
Bildtext Demonstranter utanför presidentpalatset i Warszawa 24.7.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU-kommissionen har nu dragit igång en formell process mot den polska regeringen för att Polen - enligt EU - planerar att underminera domstolarnas oberoende.

Kommissionen skickade på lördagen ett brev till Polen där det meddelas att de polska planerna gällande rättsväsendet utgör ett fördragsbrott.

Polen har en månad på sig att svara och hotas sedan i första hand av böter.

I måndags lade Polens president Andrzej Duda in sitt veto mot två av tre lagar som regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) hade förberett angående rättsväsendet.

Duda gav ändå grönt ljus åt en tredje lag som ger justitieministern rätt att utse och sparka chefer för lokala domstolar.

EU gillar inte heller att Polen tänker införa lägre pensionsålder för kvinnliga än för manliga domare.

"Nej till diktatur" står det på de här demonstranternas plakat, som föreställer Jarosław Kaczyński. Warszawa 23.7.2017.
Bildtext "Nej till diktatur" står det på de här demonstranternas plakat, som föreställer Jarosław Kaczyński. Warszawa 23.7.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regeringspartiet PiS, dess ledare och Polens starke man Jarosław Kaczyński insisterar dessutom på att också den mest kontroversiella lagen om Högsta domstolen ska drivas igenom ännu.

Den skulle ge politikerna rätt att sparka och utse domarna i Högsta domstolen.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans varnade i onsdags Polen för att om det sker så är kommissionen redo att omedelbart aktivera artikel 7-proceduren.

Det är en straffåtgärd som EU aldrig tidigare använt sig av och som innebär att ett medlemsland kan få sin rösträtt i EU fryst.

Diskussion om artikeln