Hoppa till huvudinnehåll

Mitt Yle

John Antell vann Generalens pokal i Sea Horse Week i Hangö

Från 2017
John Antell med hästen Osaka Hästak hoppar över ett hinder.
Bildtext John Antell med hästen Osaka Hästak från Husön ratsastajat var bäst i tävlingen om Generalens pokal.
Bild: Jarmo Hakulinen

Husön ratsastajats John Antell (Osaka Hästak) vann Generalens pokal i Sea Horse Week på lördag eftermiddag (29.7). Eftersom SeaHorse Week är en del av Finland 100 jubileumsårets programutbud tävlades till dess ära i år första gången i Hangö om Generalens pokal (Kenraalin malja).

Pokalen har donerats av general Adolf Ehrnrooth till Finlands Ryttarförbund år 1997. Tidigare har det tävlats om pokalen i Åbo.
- Pokalen vi fick ur generalens pokalsamling såg vid donationstillfället svartnad och värdelös ut. När vi förde den till guldsmeden för restaurering visade sig den vara ett värdefullt pris designad av Akseli Gallen-Kallela, förklarar Tom Gordin.

Det var Tom Gordin som hämtade pokalen tillsammans med general Stewen då Gordin fungerade som ordförande Finlands ryttarförbunds.

Dagens andra klasser bjöd också på spännande kamper, där Ilona Mäkipere (Goombay Dancer) utgick som segrare på 125 cm nivå (Prix de Finnlines), Mikael Wahlman (Jackpot van de Kievitsdriesen) i Prix de Benitec, 130 cm och Hanna Tardiveau (Wetrichta) i den sista klassen under lördagen, Prix de Classic Pizza, som tävlades på 140 cm nivå.

Över 2000 åskådare

Över 120 ekipage tävlade under lördagen och publiken var klart den största hittills under tävlingsveckan, cirka 2200 personer.

Käpphästarenan var fortfarande mycket populär under lördagen, med över 60 deltagare i tävlingen. På söndag tävlas det i SHW Käpphäst Grand Prix klockan 12.00.

I morgon söndag är den sista tävlingsdagen i årets SeaHorse Week. Till sist tävlas LähiTapiola Grand Prix sista deltävling före finalen. Susanna Granroth leder serien och kommer att rida i Hangö i morgon också. Tävlingen väntas att bli spännande.

Klockan 11.00 på söndag tävlas LähiTapiola Future Challenge för unga ryttare och klockan 9.00 är det dags för Hanko Speed Race, Prix de Villa Maija på 130-nivå.

Samtliga resultat finns på arrangörernas webbplats.

Text: Minna Ruolanto

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.
Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Diskussion om artikeln