Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han paddlade 1 500 kilometer för de cancersjuka i Österbotten

Från 2017
Anders Myntti vid sitt hem i Södra Vallgrund.
Bildtext Anders Myntti.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Efter en nio veckor lång paddlingsresa längs med den finländska kusten har Anders Myntti kommit hem. Utmaningen tog han sig an för att samla in pengar för cancervården i Österbotten.

Bland de rödmyllade stugorna på Mynttis gård prunkar blommorna. Efter att ha satt igång kaffepannan konstaterar han att rosbuketten i vasen börjar se hängig ut.

- Men den doftar ännu.

Det är här som Myntti trivs allra bäst, mitt i naturen i Södra Vallgrund. Han tycker om att sova utomhus. Ofta ger han ge sig ut på en vandring och slår upp tältet på lämplig plats.

- Jag har varit naturvän sedan barn. I tonåren fick man förstås andra intressen men jo, naturen har alltid stått mig nära.

Nu har han återhämtat sig efter en nio veckor lång paddlingsresa längs med den finländska kusten - det Blåvita bandet.

Anders Myntti vid sitt hem i Södra Vallgrund.
Bildtext Anders Myntti.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Blåvita bandet för välgörenhet

Tillsammans med vännerna Mikael Nylund, Reino Lähdemäki, Mikko Luokkamäki och Kaj Haakana tog han sig an utmaningen för att samla in pengar till onkologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus och Österbottens cancerförening.

Starten gick från Vederlax vid ryska gränsen och fortsatte sedan längs med nyländska kusten varefter de svängde norrut, upp mot Torneå.

- Den första natten i Vederlax hann vi se arktiska flyktingar. Vi såg tusentals gåsar komma flygande.

Myntti drabbades av lungcancer för några år sedan men var i gott skick under resan.

- Kroppen orkade bra. Kondisen steg till och med lite grann under färden. Jag upplever att jag mår någorlunda bra. Med den här sjukdomen så tar man en dag i sänder.

Den underbara naturen är något som Myntti uppskattade mest med resan. Och resesällskapet förstås. Även om det blev lite gnabb.

- Kaj Haakana och jag paddlade hela resan tillsammans och vid ett tillfälle blev vi oense om rutten. Men Kaj är en sympatisk människa så kommer man inte överens med honom gäller det att ta sig en titt i spegeln, säger Myntti och skrattar.

Arbetet inte över än

Myntti och de andra paddlarna fortsätter nu med att samla in pengar för onkologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus och Österbottens cancerförening.

- Vi försöker få till stånd en liten folkrörelse och utmanar alla som skrev under för omfattande jour vid centralsjukhuset att skänka en tia. Men hittills har vi inte nått målet så jag fortsätter att jobba med insamlingen.

Blir det en till resa längs den finländska kusten nästa sommar?

- Nej, det tror jag inte, säger Myntti och skrattar.