Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland utvisar 755 amerikanska diplomater

Från 2017
Uppdaterad 30.07.2017 21:22.
Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump möttes under G20-mötet i Hamburg i början av juli.
Bild: Michael Klimentyev / EPA

755 amerikanska diplomater måste lämna Ryssland, meddelade president Vladimir Putin i en intervju för den ryska statliga televisionen på söndagen. Det här rapporterar bland annat nyhetsbyrån AFP.

Utvisningarna är en motreaktion på USA:s nya Rysslandssanktioner.

- Den här gången har jag beslutat att det är dags för oss att visa att vi inte avser att låta USA:s åtgärder förbli obesvarade, säger Putin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

USA:s representanthus liksom senaten röstade i veckan ja till nya sanktioner mot Kreml. Lagpaketet som även innebär nya sanktioner mot Iran och Nordkorea antogs med mycket bred majoritet och ska nu godkännas av president Donald Trump.

Rysslands utrikesministerium konstaterade tidigare att USA bör minska sin diplomatiska närvaro i landet till 455 anställda senast i september - lika många diplomatanställda som Ryssland har i USA.

- Mer än tusen människor har jobbat och jobbar på USA:s ambassad och konsulat. 755 människor måste gå, sade Putin i tv-intervjun.

(FNB-Ritzau-AFP-TT)

Diskussion om artikeln