Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryskt motdrag mot sanktioner chockerar i USA

Från 2017
Vladimir Putin och Donald Trump träffas för första gången.
Bild: AFP / Lehtikuva

Svaret på USA:s nya sanktioner mot Ryssland beskrivs som det största av sitt slag i modern tid. Ryssland har beordrat USA att minska personalen vid ambassader och konsulat med 755 personer. Det är oklart hur många av dem som är diplomater.

Den första reaktionen på den ryska presidenten Vladimir Putins besked att USA drastiskt måste skära ner antalet anställda vid sina beskickningar var bestörtning.

Åtgärden beskrivs som den största av sitt slag i modern tid, då Putin i en intervju på statliga tv bekräftade att antalet ska minskas med 755 personer.

Samtidigt konfiskerade ryska staten två byggnader, ett lager och en fritidsbyggnad utanför Moskva, som varit i USA:s ambassads bruk.

Det var visserligen väntat att Ryssland skulle svara på de nya sanktionerna som senaten lät införa i veckan i någon form, sannolikt med diplomatutvisningar.

Men att svaret skulle bli så här kraftigt hade knappast någon väntat sig.

Oklart hur många som är diplomater

En del av den ursprungliga bestörtningen kan förklaras med att de första nyheterna, på grund av vad som verkar vara en översättningsmiss, lät förstå att den ryska åtgärden gällde 755 personer ur den diplomatiska personalen.

Många reagerade på att antalet lät högt. Bland annat på Twitter frågade sig många hur USA kan ha så många diplomater stationerade i Ryssland.

Svaret är att USA inte har det och så småningom klarnade det att det gäller ambassadens och konslutens personal, där det ingår många ryska medborgare i olika uppgifter.

Exakt hur många diplomater Ryssland nu har bett lämna landet är alltså oklart, men Putin förklarade att USA beskickningar kommer att ha samma mängd anställda som Rysslands har i USA.

Inga reaktioner från Vita huset

Trots att reaktionen i USA har varit häftig har den officiella reaktionen varit obefintlig.

Vita huset, eller president Donald Trump, har inte kommenterat med så mycket som ett twittermeddelande.

Utrikesministeriet gav en kort skriftlig kommentar några timmar efter Putins framträdande, där de ryska åtgärderna kallades beklagliga och obefogade.

En anställd vid ambassaden uppgav anonymt till Reuters att den ryska orderns effekter ännu är oklara också för den amerikanska diplomatiska ledningen.

- Vi utreder så vitt jag vet ännu vilka konsekvenser det här får och hur vi ska svara, uppgav Reuters källa.

Ambassaden i Moskva meddelade bara att man hade fått en not från det ryska utrikesministeriet som nu hade skickats vidare till Washington för genomgång.

Rysslandsrelationen en het inrikespolitisk fråga

En orsak till tystnaden kan vara att Rysslandsrelationen och sanktionerna har blivit en het inrikespolitisk fråga och föremål för en konflikt mellan senaten och presidenten.

Då senaten röstade för sanktionerna med rösterna 98 mot 2, infördes samtidigt en paragraf som förbjuder presidenten från att dra dem tillbaka eller lindra dem på egen hand.

Orsaken är att allt fler i senaten, också bland republikanerna, är misstänksamma mot hur Trump sköter Rysslandsfrågan efter landets inblandning i presidentvalet ifjol.

Det var först oklart om Trump skulle underteckna sanktionslagarna och istället styra upp en konflikt med senaten som han sannolikt skulle förlora.

Hans kommunikationsdirektör Anthony Scaramucci uppgav först att det var möjligt att presidenten skulle lägga in ett veto.

En sådan åtgärd skulle med tanke på det massiva stöd sanktionslagarna hade i senaten ha lett till att senaten snabbt skulle ha kört över vetot i en ny omröstning och igen ha gett Trump en svidande förlust.

Vita huset meddelade senare att Trump skulle underteckna lagen.

Putin: kan bli fler åtgärder

Enligt den ryska presidenten kan de här åtgärderna följas av flera liknande drag då relationerna med USA nu så tydligt inte kommer att förbättras.

- Vi har väntat länge nog, i hopp om att situationen ska förbättras, sade Putin.

- Men det verkar inte som om någon förändring är på kommande inom kort.

Putin sade ändå att han själv inte är för några fler åtgärder för tillfället.

Han lät också förstå att om USA reagerar med egna liknande åtgärder, alltså till exempel ber ryska diplomater lämna USA, kommer Ryssland att fortsätta att svara med samma mått.

Påverkas Syrien, Ukraina?

Flera analytiker undrar nu om den massiva ryska diplomatiska åtgärden kan följas av andra styrkedemonstrationer.

Putin nämnde bland annat den överenskommelse som länderna har nått om läget i Syrien, vilket fick många att spekulera om en eskalering där kan vara på kommande.

Också läget i Ukraina, och om en möjlig upptrappning där kan vara på kommande efter att konflikten i stort har varit frusen en längre tid, har varit föremål för spekulation.

Källor: Reuters, CNN, New York Times, Guardian, Washington Post

Diskussion om artikeln