Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen ekonomi i minikraftverk i Kronoby

Från 2017
Uppdaterad 31.07.2017 11:23.
Här är platsen för minikraftverket vid Djupsjön i Kronoby, om det nånsin byggs
Bildtext Här är platsen för minikraftverket vid Djupsjön i Kronoby, om det nånsin byggs.

Det finns ingen ekonomi i ett vattenkraftverk i Djupsjöbacka i Kronoby. Herrfors Ab som äger vattenrättigheterna har inga planer för tillfället att bygga ett minikraftverk på platsen, elpriserna är alltför låga för att projektet skall bli lönsamt.

Västra Finlands miljöverk beviljade redan 2004 företaget Forsén Ab tillstånd till byggandet av ett minikraftverk på cirka 0,3 MW men bygget kom aldrig igång och företaget fick förlängd tid att starta projektet. Vattenkraftsprojektet med alla tillstånd övergick i Herrfors Ab:s ägo i slutet av 2011. Herrfors har fått förlängd tid av Regionförvaltningsverket att slutföra projektet till mitten av februari 2019.

Arbetena är påbörjade

Enligt Herrrfors anhållan till Regionförvaltningsverket om förlängd tid att bygga kraftverket har arbetena påbörjats. Det framgår inte ur anhållan i vilken grad arbetena påbörjats. Enligt Herrfors behövs förlängd tid för att hitta ett bra tekniskt koncept för småskalig elproduktion och leveranstiden för tekniken är över ett år.

Herrfors har ett nytt koncept för ett ställverk som behövs för anslutning av generatorn till nätet, konceptet har utvecklats av TEKES. Turbinen kunde förenklas väsentligt genom den här nya tekniken och Djupsjöbacka projektet var tänkt att fungera som pilotprojekt för tekniken.

- Nån ekonomi hittar vi inte i det här idag, idag gör vi ingenting åt saken. vi får vänta och se vilka möjligheter det finns och om vi möjligen kan sälja rättigheterna, säger vd Roger Holm på Herrfors Ab.

- Det krävs betydligt högre elpriser än idag och dagens elpriser är konstlat låga så det lönar sig inte att investera i kraftverksutbyggnad.

Diskussion om artikeln