Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamt val i Venezuela - mera våld att vänta

Från 2017
Uppdaterad 31.07.2017 07:59.
Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdningar i Caracas 30.7.2017.
Bildtext Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdningar i Caracas 30.7.2017.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Ledningen för det styrande socialistpartiet i Venezuela säger att deltagandet i gårdagens kontroversiella val till en ny grundlagsförsamling var rekordhögt. Oppositionen påstår motsatsen. Nu befaras att våldet i landet trappas upp ytterligare.

Själva resultatet av söndagens val till en ny grundlagsförsamling är inte spännande. Oppositionen bojkottade omröstningen och så gott som alla de över 6 000 kandidaterna var anhängare till president Nicolás Maduro och den socialistiska regeringen.

Däremot är valdeltagandet intressant.

- Vi väntar på att valmyndigheten ska gå ut och ljuga för oss. Om de säger att mer än 1,5 miljoner människor har röstat så ljuger de. Om de säger sanningen skulle vi bli mycket förvånade, sade 50-årige Raúl Freites till TT redan på söndag kväll.

Nu uppger valmyndigheten att över åtta miljoner venezuelaner - eller 41,5 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

Anhängare till president Nicolás Maduro och regeringen firar valet efter att vallokalerna har stängt i Caracas.
Bildtext Anhängare till president Nicolás Maduro och regeringen firar valet efter att vallokalerna har stängt i Caracas.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Oppositionen och internationella nyhetsbyråer vittnade däremot om vallokaler som gapade tomma.

En mer oberoende vallokalsundersökning uppskattar valdeltagandet till 18,8 procent. Det skulle betyda att ungefär 3,6 miljoner venezuelaner skulle ha deltagit i omröstningen.

Enligt den nuvarande grundlagen i Venezuela skulle det valdeltagandet inte räcka till för att sammankalla en ny grundlagsförsamling.

Om president Maduro och regeringen - som väntat - insisterar med att inrätta den nya konstituerande församlingen så befaras våldet i landet trappas upp ytterligare.

Oppositionsaktivister blockerade gator i Caracas under omröstningen 30.7.2017
Bildtext Oppositionsaktivister blockerade gator i Caracas under omröstningen.
Bild: EPA/NATHALIE SAYAGO

Många trotsade det stränga demonstrationsförbudet under söndagen.

Förutom en del fredliga protester, anföll oppositionsaktivister polisstationer och blockerade gator på flera håll i landet.

Poliserna använde i en del fall skarp ammunition både mot fredliga och mindre fredliga demonstranter.

Olika källor uppger olika dödssiffror för valdagen. Dödssiffran varierar mellan nio och tolv.

Bland de dödade finns åtminstone en kandidat till grundlagsförsamlingen, en regional oppositionsledare, en soldat och flera unga demonstranter.

Demonstranter flyr undan säkerhetsstyrkor i centrum av Caracas 30.7.2017.
Bildtext Demonstranter flyr undan säkerhetsstyrkor i centrum av Caracas 30.7.2017.
Bild: EPA/HELENA CARPIO

USA, Peru, Argentina, Kanada, Spanien, Costa Rica och Mexiko har alla meddelat att de inte kommer att erkänna resultatet av söndagens omröstning i Venezuela.

Maduro har redan meddelat att den nya grundlagsförsamlingen bland annat kommer att upphäva parlamentarikernas immunitet så att han kan fängsla oppositionsledare.

Det nya "superorganet" väntas också försöka upplösa parlamentet, som kontrolleras av oppositionen. Dessutom kan den skriva om vallagarna till socialisternas fördel.

USA har hotat Venezuela med nya sanktioner, bland annat riktade mot Venezuelas oljeindustri.

USA är ändå den största kunden för Venezuelas olja och man vill inte riskera högre bensinpriser i USA.

Källor: AP, Reuters, AFP, Tass

Diskussion om artikeln