Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Intervjuerna med Lovisas stadsdirektörskandidater kommer i gång

Från 2017
Uppdaterad 31.07.2017 13:22.
Rådhuset i Lovisa.
Bild: Yle

Den här veckan intervjuas de sju kandidaterna för stadsdirektörsjobbet i Lovisa. En flytt till Lovisa ligger högt på prioritetslistan vad gäller den nya direktören, säger stadsstyrelsens ordförande.

Sju personer intervjuas för stadsdirektörsjobbet i Lovisa med start på tisdag. Fyra av de potentiella stadsdirektörerna intervjuas på tisdag och tre på onsdag.

Lovisa letar efter en ny stadsdirektör efter att den tidigare stadsdirektören Olavi Kaleva avgick i april.

Näringslivsfrågor viktiga

Stadsstyrelsens ordförande Mia Hejinsbroek-Wirén (SFP) som är med i intervjugruppen vill inte avslöja de exakta frågorna, men säger att de baserar sig på det som poängterades då jobbet annonserades ut.

Näringslivsfrågor är av särskilt stor vikt.

– En intervju ger ju en mycket bredare bild av kandidaterna än bara en skriftlig ansökan, så det ska bli intressant, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hur viktigt är det att den blivande stadsdirektören bor i Lovisa eller är villig att flytta till staden?

– Nog tror jag att det har en väldigt stor vikt. Jag tror att det är en självklarhet att stadsdirektören ska betala kommunalskatt i den stad där hen arbetar. Det ligger högt uppe på prioritetslistan, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.

Hon säger att man så klart inte kan kräva att den blivande direktören flyttar till Lovisa. Hon tror ändå att den som vill leda staden förhoppningsvis också själv kommer att se det som en viktig del av helheten.

– Man kommer ju inte riktigt nära kommuninvånaren och organisationen om man inte kan delta i ärenden utanför tjänstetid. Direktörens arbetstid är inte åtta till fyra utan det är lite mer omfattande än så.

Väljs i september

Beroende på vad som kommer fram i intervjuerna med de sju kandidaterna på tisdag och onsdag kommer tre till fyra att gå vidare till en andra intervjurunda samt lämplighetstester.

Förhoppningen är att det ska ske senast i mitten av augusti för att processen ska kunna gå vidare.

Bland annat ska fullmäktigegrupperna hinna bekanta sig med de kandidater som går vidare till nästa runda. Det är fullmäktige som väljer den blivande direktören på sitt möte i september.

– Vi hoppas att direktören kan börja så snabbt som möjligt, kanske redan i oktober. Det beror också på personens personliga situation, säger Heijnsbroek-Wirén.

Östnyland på 20 minuter: 31.07.2017: Hunden Torsti, stadsdirreval och arg Gammelbackaförälder

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln