Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kontrakttekniska detaljer ställer till det: Melart missar säsongsinledningen

Från 2017
Uppdaterad 31.07.2017 12:27.
Ilari Melart.
Bildtext Ilari Melart.
Bild: imago/Bildbyrån/All Over Press

Färjestad får inleda sin SHL-säsong utan sin finska backbjässe Ilari Melart, uppger Värmlands folkblad. Orsaken? Det tidigare kontraktet med Luleå – som tvingar spelaren att stanna i Finland.

”Stjärnvärvningen missar premiären”

Beskedet om att Melart tvingas stanna i Finland slog ner som en blixt i Karlstad. Enligt Värmlands folkblad måste Melart stanna utanför de svenska gränserna i två månader – på grund av att hans kontrakt med Luleå var ett så kallat ”artistkontrakt”.

– Han hade ett artistkontrakt med dom vilket gör att han måste vara ute ur Sverige i sex månader, säger Färjestads sportchef Peter Jakobsson till tidningen.

Ett artistkontrakt är ett billigare alternativ för klubbarna, men det tillåter spelarna att endast vistas ett antal månader i Sverige. Luleå, som befinner sig nära den finska gränsen i norr, har bland annat tidigare låtit Janne Niinimaa pendla till matcher på grund av restriktionerna.

"En viktig pjäs"

Färjestad var medveten om problemet då de signade Melart, men såg det inte som ett bakslag. Melart är för viktig för klubben, säger Jakobsson.

– Vi ser Ilari som en otroligt viktig pjäs i vårt lagbygge – en spelare som kommer hjälpa oss väldigt mycket ute på isen. Vi ville gärna få hit honom i två år och förhoppningsvis blir det längre än så, konstaterar han och tillägger att det nya kontraktet är ett regelrätt tvåårskontrakt.

Det är fortfarande oklart exakt när Melart får återvända till grannlandet, men enligt sportchefen Jakobsson är det klart att han åtminstone tvingas stå över ligapremiären.

– Eventuellt kommer han missa två matcher till, säger Jakobsson till tidningen.

För tillfället tränar Melart med sin tidigare klubb Helsingfors IFK.

Diskussion om artikeln