Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Björköbutiken har bytt både handelsman och utseende

Från 2017
Uppdaterad 31.07.2017 13:09.
Thorleif Holm står till vänster om Ida Lönnbäck framför byabutiken Björkö handlin.
Bildtext Thorleif Holm och Ida Lönnbäck utanför Björkö handlin.
Bild: Yle/ Axel Brink

Efter några år utomlands kom Ida Lönnbäck tillbaka till Björkö med en öppen framtid. Sedan mitten av juli har hon varit handelsman i byabutiken.

Den 13 juli öppnade Ida Lönnbäck dörrarna till Björkö handlin. På fyra dagar lyckades hon och ett femtontal bekanta byta golv, förnya ytor och toaletter och förnya butikslokalen.

Lönnbäck är 27 år gammal och har utöver en period i England och Australien bott hela sitt liv i Björkö. När hon kom tillbaka från sin utlandsvistelse blev hon tillfrågad att ta över butiken.

- Jag hade inte riktigt något annat att göra och tyckte att det lät som ett bra projekt, säger Lönnbäck.

Thorleif Holm som är ordförande för Björköby andelslag är både glad och förväntansfull över att Lönnbäck tog över. Butiken är viktig för byn.

- Butiken har en funktion som är mycket större än bara affären, det är ett socialt ställe. Det är kärnan i byn, säger Holm.

Ingen enkel konkurrens

Samtidigt som Lönnbäck driver sin fristående affär ute i skärgården domineras marknaden av några få koncerner. Förra året låg S-gruppens, Keskos och Lidls sammanlagda marknadsandelar på nästan 93 procent. En bybutik måste därför erbjuda speciell service.

- Jag kan erbjuda en mer personlig service för folk i byn. Dels för att jag känner dem och dels för att de känner mig. Kunderna kan komma med önskemål över vad jag ska ta in, säger Lönnbäck.

- Först måste man satsa på de kunder som finns här innan man kan skaffa nya. De som bor här står utanför varje morgon klockan nio och ska ha sitt smör och sitt kaffe, säger Holm.

Sofia Björkman får betjäning vid kassan av Ida Lönnbäck.
Bild: Yle/ Axel Brink

Livet är förstås ett helt annat under sommaren i skärgården. Miljön fylls av världsnaturarvsturister och sommargäster. Lönnbäck förväntar sig en betydligt lugnare vinter.

- Världsarvet är gratis marknadsföring och det drar nog hit folk på vintrarna också.

Stöd bland ortsbefolkningen

Lönnbäck känner också att hon har ett fint stöd bland byborna.

- Visst blir det en utmaning, men det är roligt. Det känns inte alls omöjligt.

Också från andelslagets håll tror man på Ida Lönnbäck. Andelslaget äger butikslokalen och ordförande Thorleif Holm har haft ordförandeposten i runt 20 år.

- Här finns förutsättningar för en levande butik, det är bara att räkna människor. Vi hoppas att var tredje matkasse som folk köper från en större affär skulle köpas från vår affär, säger Holm.

I Björkö handlin har man svårt att konkurrera med de stora butikerna vad gäller pris. I stället gäller det att ha öppet när kunderna behöver butiken. Lönnbäck håller öppet sju dagar i veckan.

Det betyder förstås också att Lönnbäck behöver trivas i sin egen butik, eftersom hela tillvaron går till just butiken.

- Jag försöker att ha det så trivsamt som möjligt här och ha trevliga kolleger som man har roligt med. Eftersom man känner alla som kommer hit känns det nästan inte som ett jobb, säger Lönnbäck,

Diskussion om artikeln