Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Video på kidnappad finländsk kvinna uppladdad på sociala medier

Från 2017
Uppdaterad 31.07.2017 11:56.
Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.
Bildtext Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Enligt Helsingin Sanomat är kvinnan i videon i fråga troligtvis samma kvinna som kidnappades i Kabul i maj.

I den knappt en minut långa videon ses en kvinna framför en vit vägg. Hon uppger sitt namn och ber det kristna samfundet om pengar.

"Om kidnapparen inte får den lösensumma som begärs kommer något hemskt att hända", säger hon sedan, enligt Helsingin Sanomat.

Utrikesministeriet skriver i ett pressmeddelande att videon hänger ihop med kidnappningsfallet i Kabul i maj.

Helsingin Sanomat uppger att tidningen genom egna utredningar har kommit fram till att det handlar om den kidnappade kvinnan.

I videon nämner kvinnan en kidnappare, vilket kan tyda på att en enskild person håller henne gisslan och inte en terrororganisation.

UM: Sprid inte videon

Utrikesministeriet har bett allmänheten att inte sprida videon eftersom det kan försätta kvinnan i fara. Utrikesminister Timo Soini säger att han fördömer kidnappningen.

- Vi fördömer kidnappning, alla slag av utpressning och grymhet. Vi kräver att den kidnappade friges omedelbart, säger Soini.

Kvinnan arbetade för den kristna biståndsorganisationen Operation Mercy när hon blev kidnappad. Hon hade befunnit sig i Afghanistan i tre månader när brottet inträffade.

I samband med kidnappningen dödades en tysk kvinna som också arbetade för Operation Mercy, samt en afghansk vakt som fick halsen avskuren.

Diskussion om artikeln