Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullt ös på scoutläger i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 02.08.2017 07:14.
Det är mycket som måste fixas på ett scoutläger

Fyrahundra scouter samlas den här veckan i Storsand i Jakobstad till ett läger som samlar svenskspråkiga scouter från hela Österbotten plus Tammerfors. Lägret kallas "Fullt ÖS för 17" och det var full fart på arrangemangen på måndagen. Lägret pågår till och med lördag.

Lägret har förberetts av en lägerstab i ett års tid med regelbundna möten och senaste fredag började fyrtio ledare med de praktiska förberedelserna på plats vid Storsand i Fäboda.

Gått över förväntan

Det finns ett grundkoncept för scoutlägren som anpassas till de lokala förhållandena och enligt lägerchefen Malin Henriksson har allt gått över förväntan hittills.

- På tisdag blir det lägerdop och deltagarna får sina lägernamn, säger Malin Henriksson.

- Ett par personer har redan sytts, det brukar förekomma på läger att nån får solsting, sträckningar och stukningar kan också förekomma men vi har ett utbildat sjukvårdsteam som tar hand om sånt.

- Vi försöker ha ett bra säkerhetstänk och satsar på att förebygga olyckor.

Lägerchef Malin Henriksson på de österbottniska scouternas sommarläger i Storsand, Jakobstad
Bildtext Lägerchef Malin Henriksson.

Glada förväntningar på veckan.

Sara Ljung från Replot och Korsholm spejare och Filip Finnela från Brobyggarna i Kronoby är två av deltagarna på lägret. Båda har stora förväntningar på veckan som kommer.

- Det skall bli spännande med vandringen på 40 km som startar om en stund, vi får inte sova under 24 timmar och då får vi två märken, säger Sara Ljung.

Scoutkåren Brobyggarna från Kronoby med Filip Finnela längst till höger
Bildtext Filip Finnela (t.h.) tillsammans med andra scouter från scoutkåren Brobyggarna.

Scoutingen följer med sin tid och förutom färdigheter som behövs för att klara sig under primitiva förhållanden i naturen får man också lära sig annat.

- Jag ser fram emot pass två idag med hitech, vi får lära oss om 3D-glasögon och drönare och att programmera med robotar och sånt, säger Filip Finnela.

Maten är viktig på läger

Marcus Teir från Närpes är ansvarig för maten under lägerveckan och maten är viktig för att alla skall trivas.

- Det blir vanlig husmanskost och olika soppor, säger Marcus Teir.

Fältkocken Marcus Teir från Närpes
Bildtext Marcus Teir vid fältköket.

På måndagens meny stod broilersoppa med curry.

- Jag är inget stort curryfan, jag brukar få mycket curry hemma när mamma gör mat men det är bara lillebror som äter det, säger Filip Finnela.

Deltagarna bor i tält runt det centrala "torget" där matlagningen sker och vid stranden finns dusch och en bastu som byggts upp speciellt för lägerveckan.

Diskussion om artikeln