Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

René Nyberg om amerikansk-ryska relationer: Atmosfären till och med otäck

Från 2017
René Nyberg är Rysslandsexpert, som även har varit Finlands ambassadör i Moskva.
Bild: Yle/Taisto Lapila

De rysk-amerikanska relationerna har sjunkit till en ny låg punkt och atmosfären är till och med otäck efter Rysslands motattack mot USA:s sanktioner. Det säger Rysslandsexperten René Nyberg.

- Det påminner om kalla kriget. Då gjorde man motsvarande. Då gällde det vanligtvis spionage och någon blev utsparkad, varefter man gav igen på andra sidan. Om en kastade ut trettio, gjorde den andra samma sak. Nu handlar det inte om spionage men det inverkar på allt, säger René Nyberg som har varit Finlands ambassadör i Moskva.

Oväntat kraftig reaktion

Som ett motangrepp mot amerikanska sanktioner beordrade Ryssland USA att drastiskt minska på personalen på ambassader och konsulat. Totalt gäller det 755 anställda på ambassaden i Moskva och generalkonsulaten i S:t Petersburg, Jekaterinburg och Vladivostok.

Ryska staten konfiskerade också två byggnader, ett lager och en fritidsbyggnad utanför Moskva, som varit i USA:s ambassads bruk.

En så kraftig rysk reaktion var oväntad och har väckt bestörtning.

- Det är den låga punkten i den amerikansk-ryska relationen för tillfället. På ett sätt är det en återvändsgränd och det är svårt att se vad som kommer efter det här och vad man kunde göra. Det tar tid före dammet har lagt sig och vi ser vad det betyder, säger Nyberg till Svenska Yle.

Otäck atmosfär

Hur påverkas de amerikanska diplomaterna av det pressade klimat? Vilken nivå av press talar vi om?

- Amerikanerna påstår att de har blivit trakasserade redan nu och det är ju något som också påminner om kalla kriget. Jag skulle säga att atmosfären är kärv och till och med otäck. Det kommer inte att vara lätt, familjerna kanske lider, säger Nyberg.

Hittills har den amerikanska skolan inte berörts, understryker Nyberg och han tror inte heller att det är sannolikt.

- De enskilda diplomaterna måste se sig för, man ska inte leka med de här frågorna. Men de kan fortfarande odla sina kontakter.

- Att begränsa antalet diplomater eller utvisa vissa personer är egentligen rutin. Men att man gör det i den här skalan är ett exempel på att det är allvarligt.

Svettigare arbetstempo

Diplomaten representerar sin regering och har som uppgift att observera, förmedla och analysera det som sker i värdlandet. Diplomaternas rättigheter följer internationella avdrag.

Utöver diplomater består personalen av bland annat assistenter och översättare, lokala anställda och personer som sköter om fastigheterna.

Vad betyder det för det praktiska arbetet?

- Vissa saker blir svårare med mindre personal. Det vi vet är att ryska regeringen har krävt att USA skär ner antalet medarbetare. Men så länge man inte kommer med fler begränsningar, om att resa eller om kontakter, så betyder det inget annat än att det blir lite svettigare och det krävs omorganisering, säger Nyberg.

René Nyberg intervjuades av Thomas Silén

Diskussion om artikeln