Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bitcoin är framtiden – ”En av mänsklighetens största uppfinningar"

Från 2017
Uppdaterad 04.08.2017 08:56.
Kortbetalningsenhet.
Bildtext Liknande skyltar kan bli allt mer vanliga i framtiden.
Bild: Yle/Monica Forssell

En bitcoin är i dag värd 2450 euro, för bara ett par månader sedan var den värd 1000 euro. Intresset för bitcoin ökar i hela världen, men varför är bitcoin intressant och hur fungerar det ens?

Kryptovalutan bitcoin fortsätter sprida sig runt världen. Från att ha varit värd ungefär en dollar för ett par år sedan är en bitcion nu värd över 2800 dollar.

Det här har lett till legender som då en programmerare köpte två pizzor värda 25 dollar för 10 000 bitcoin för sju år sedan. I dag är 10 000 bitcoin värt över 28 miljoner dollar.

Det var någonting alldeles nytt. En av mänsklighetens största uppfinningar i stil med internet.

― Alexander Bottema, IT-expert

Man ska inte ångra saker, säger IT-konsulten Mats Henricson. Han köpte sina första bitcoins för sju år sedan.

– Jag har köpt kaffe, sålt och gett bort bitcoin till höger och vänster. Om alla hade suttit och hållit i sina bitcoins skulle priset aldrig ha stigit, säger Mats.

Alexander Bottema är utvecklare och bitcoinentusiast. Han fick upp ögonen för valutan efter att ha märkt att den inte är på väg att försvinna någonstans.

– Jag råkade läsa en artikel om att bitcoin hade återhämtat sig från en krasch. Jag tyckte det var konstigt, eftersom att jag hade tänkt att det inte skulle bli till någonting. Då kollade jag närmare på tekniken bakom bitcoin.

När Alexander började förstå hur tekniken fungerade insåg han att det är en av mänsklighetens största uppfinningar i klass med internet. Det var någonting alldeles nytt.

Vad är bitcoin?

Kryptovalutan bitcoin är utvecklat av en okänd programmerare, eller kanske en grupp programmerare, under namnet Satoshi Nakamoto, och lanserades 2009. Inget vet alltså vem det var som uppfann systemet.

Bitcoin uppfanns i efterdyningarna av finanskrisen år 2008. Idén var en valuta som reglerar sig själv utan bankernas inblandning. Bitcoin är alltså en av de första decentraliserade valutorna.

Det är just det här som Alexander tycker är själva uppfinningen.

– Det är så fantastiskt att man har skapat ett system som existerar av sig själv och inte kan påverkas av någon. Ingen myndighet kan konfiskera pengar från systemet. Ingen tvingas lita på någon.

Det räcker att man litar på systemet.

Hur säkert är systemet?

Både Mats och Alexander säger att systemet är 100 procent säkert. Om alla som jobbar med bitcoin skulle dö, skulle det ändå inte spela någon roll. Bitcoin skulle fungera och leva kvar. Men datasäkerheten hos en enskild individ är en helt annan sak.

– Man förvarar sina bitcoin i en digital plånbok, som finns till exempel som app till telefonen eller på datorn. Systemet är säkert, men man kan alltid få virus till datorn som stjäl ens lösenord, säger Mats.

Jag har köpt bitcoin från Japan och tio sekunder senare haft dem i plånboken. Att skicka pengar via banksystemet tar ju evigheter.

― Mats Henricson

Men det går inte att förfalska bitcoin. Så råkar man tappa bort sina bitcoin är de borta för alltid.

– Bitcoin är som pengar utan krockkudde eller säkerhetsbälte. Så man ska inte köpa bitcoin om man inte är redo att sätta sig in i hur man säkrar en plånbok, säger Mats.

Bitcoin-maksu Helsingin Asematunnelin levykauppa Äxässä 24.2.2015
Bildtext Plånboken kan du ladda ner till telefonen.
Bild: Niina Mattus/YLE

Hur fungerar bitcoin?

Varje bitcoin har en egen kod. Enligt systemet kan det aldrig skapas fler än 21 miljoner bitcoin. Just nu finns det 16,5 miljoner bitcoin. Det är bara systemet själv som kan skapa nya bitcoin.

Hela systemet är uppbyggt av en så kallad blockkedja. Den kedjan håller reda på alla transaktioner som görs i systemet.

Vad är ett block?

Ett block består av en lista på transaktioner. En transaktion består av en fil där det står att en adress har skickat en bitcoin till en annan adress.

En bitcoin håller information om alla transaktioner som den har varit med om. Därför är systemet i princip inte helt anonymt, eftersom vem som helst kan kolla upp vilken adress som har ägt en bitcoin i något skede.

På grund av det här kan det vara svårt att bli av med stulna bitcoin. Exempelvis utvecklarna av viruset WannaCry, som har låst datorer tills en summa bitcoin har betalats till dem, kan ha problem att byta ut sina stulna bitcoin mot riktiga pengar.

Varför blir bitcoin mer populärt?

Orsaken till att bitcoin blir vanligare kan vara det osäkra läget runtom i världen just nu.

– Jag tror att populariteten ökar extra mtycket i delar av världen där den egna valutan kraschar och tappar sitt värde, till exempel i Venezuela. Då kan bitcoin vara ett attraktivt sätt att spara sina pengar, säger Mats.

Både Mats och Alexander jämför bitcoin med guld. Medan guld är ett väldigt opraktiskt sätt att spara sina pengar på, är bitcoin ett mycket mer praktiskt sätt. Den är virtuell och enkel att transportera.

– Jag har till exempel köpt bitcoin från Japan och tio sekunder senare haft dem i plånboken. Att skicka pengar via banksystemet tar ju evigheter, säger Mats.

En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.
Bildtext Ingen mellanhand, ingen centralbank och ingen som reglerar valutan. Det förhindrar inflation, men värdet på en bitcoin kan ändå svänga snabbt och kraftigt.
Bild: Mostphotos/Erwin Wodicka

Förmögna personer ger sig in i marknaden

Men det är inte bara privatpersoner som har märkt att bitcoin är ett effektivt sätt att spara pengar. En orsak till att värdet på bitcoin har stigit så mycket är att fonder och företag har öppnat ögonen för bitcoin.

– De har märkt att bitcoin inte följer de vanliga trenderna som andra besparingsmedel gör. Till exempel går inte värdet på en bitcoin upp då värdet på aktier, fastigheter, räntefonder, guld eller silver ändras, säger Mats.

En del väldigt förmögna personer har också öppet sagt att de har placerat upp till exempel tio procent av sin förmögenhet i bitcoin. Till exempel miljardären Mike Novogratz. När efterfrågan på bitcoin ökar, går också priset upp.

I Japan har regeringen godkänt bitcoin som ett betalningsmedel. Det här tror Alexander har gett mer trovärdighet till bitcoin. Det kan också vara en orsak till att priset har stigit.

Är kryptovalutor framtiden?

Det finns andra virtuella valutor också förutom bitcoin.

– Det finns många kopior som inte alls tillför någonting nytt, men det finns nog konkurrenter också. Men dom flesta andra har en utgivare, en person eller företag som man måste lita på. På det viset är bitcoin unikt, säger Alexander.

Jag tror stenhårt på att bitcoin är framtiden.

― Mats Henricson

Experter tror att bitcoin kan dra ifrån konkurrensen ett steg till inom kort, då nya uppdateringar till systemet kommer.

– Snart blir det möjligt att flytta bitcoin mycket effektivare och billigare. Man kommer att kunna göra mikrobetalningar vilket kanske gör bitcoin till ett mera allmänt betalningsmedel i hela världen, säger Alexander.

Inte värt att köpa kaffe

I dagsläget kostar det ungefär tre dollar att göra en transaktion. Då kanske man inte vill köpa en kaffe för bitcoin när själva transaktionen kostar lika mycket som kaffekoppen. Men transaktionsavgiften är den samma oberoende av hur mycket pengar man vill skicka.

– Jag tror stenhårt på att bitcoin är framtiden. Det finns redan nu ställen som tar emot bitcoin som betalningsmedel och jag tror att det kommer bli mycket vanligare när man kan göra mikrobetalningar, säger Mats.

Kynsilaukka restaurangen tar emot betalning med bitcoins
Bildtext När den nya uppdateringen till tjänsten kommer, tror experter att det kommer bli vanligare att göra mikrotransaktioner med kryptovalutor.
Bild: Yle/Anna Savonius

Är du intresserad av att skaffa bitcoin?

Om du tror att bitcoin är framtiden kanske du vill ge dig in i leken. Då finns det vissa saker som är bra att veta.

– Först kan man köpa bitcoin för runt 100 euro. Sedan backar man upp plånbocken, kastar bort den och sedan installerar man den igen och försöker få tillbaka sina bitcoin från sin back-up. Om man klarar av det här är man redo att skaffa bitcoins på riktigt, säger Mats.

Men man ska inte heller lägga alla sina pengar i bitcoin, det är alldeles för riskabelt. Man ska aldrig skaffa mer bitcoin än vad man klarar av att bli av med.

Bitcoinkursen visade sin dåliga sida i mitten av juli då värdet på en bitcoin rasade med över 500 dollar. Men nu stigit från det låga värdet på 1910 dollar till över 2800 dollar, som den är värd i skrivande stund.

Du kan följa med kursen här.

En bitcoin har aldrig varit värd mer än 3000 dollar, förutom möjligtvis en väldigt kort stund den 12 juni. Men nu pekar kursen uppåt.

Ta betalt i bitcoin

Om man inte vill köpa bitcoin finns det andra sätt att få dem.

– Jag skulle förslå att man startar en tjänst eller börjar sälja någonting som man sedan tar betalt för i bitcoin. Det här är nog det enklaste sättet att få bitcoin, säger Alexander.

Enligt Alexander kan värdet på en bitcoin bli enormt, om alla börjar använda bitcoin som besparingsmedel i stället för guld. Guldmarknaden är värd ungefär 2000 miljarder, alltså 2 biljoner.

Om man då delar alla 21 miljoner bitcoin som någonsin kommer att finnas på 2 biljoner, blir värdet på en bitcoin över 95000 euro.

Tror du att bitcoin är framtiden? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln