Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Ensamhet diskuteras i barn- och ungdomstelefonen

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 21:04.
ungdom sitter ensam i en korridor
Bild: Mannerheims barnskyddsförbund

I augusti samlar Tongåvan in pengar för barn- och ungdomstelefonen på Mannerheims barnskyddsförbund. Bara en tiondedel av de ungefär 300 000 samtal som rings kan besvaras.

Barn och unga känner ofta sig ensamma och behöver få tala med en vuxen. Det är inte alla gånger lätt att prata med egen mamma eller pappa och det kan hända att de inte ens finns till hands då man behöver dem. Barn- och ungdomstelefonen på Mannerheims barnskyddsförbund kan då hjälpa.

Mer pengar skulle utöka verksamheten

Varje år tar barn- och ungdomstelefonen emot omkring 30 000 samtal av barn som vill prata. Antalet samtal skulle vara betydligt högre ifall det fanns pengar och resurser att utöka verksamheten. I dag har man möjlighet att ta emot ungefär en tiondedel av alla samtal som rings.

Telefonen finansieras i dagens läge med stöd av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA), flera kommuner, och via donationer.

ensam och funderande pojke
Bild: © Leah-Anne Thompson

Ensamhet och sex diskuteras mest

I påfallande många samtal handlar det om ensamhet. 45 procent av alla dem som ringer känner sig ensamma och vill inte tala om märkvärdigare saker än om hur skoldagen varit, om kompisrelationer, att man känner sig uttråkad och inget har att göra.

Det kan ibland hända att den som ringer vill sjunga en sång eller spela upp sin pianoläxa. Bara för att någon ska lyssna.

I 21 procent av samtalen vill barnen och de unga prata om sexualitet - om den egna fysiska utvecklingen, om vad sex egentligen är och när man förväntas inleda sexuella förhållanden, om olika begrepp som används då man talar om sex. Många frågar också om porr.

Samtal kring psykiskt illamående har ökat

Annat som pratas i barn- och ungdomstelefonen är utseende, mobbning, fysisk hälsa, hem och familj och psykisk hälsa.

- Under de senaste åren har samtalen kring psykisk ohälsa och självmordstankar ökat betydligt, berättar Stina Stavén som ansvarar för förbundets penninginsamlingar.

Insamlingsansvarige Stina Stavén
Bildtext Insamlingsansvarige Stina Stavén

Könsfördelningen bland dem som ringer är ungefär fiftyfifty. 53 procent av dem som ringer är pojkar och 44 procent flickor. De resterande procent bokförs som blandgrupp då till exempel en grupp bestående av både pojkar och flickor tar kontakt. Mest tar ungdomar i åldern 12-14-åringar kontakt, den näststörsta gruppen är 9-12-åringar.

Utöver den hjälpande telefonen kan ungdomar och barn också kontakta Mannerheims barnskyddsförbund via chat eller brev. De här tjänsterna används ofta av lite äldre ungdomar, över 15-åringar.

Vem svarar då då barn och unga tar kontakt?

Alla samtal, brev och chattdiskussioner tas emot av frivilligarbetare, som har blivit utbildade för uppgiften av Mannerheims barnskyddsförbund.

Av frivilligarbetarna krävs att de har erfarenhet av att vara med barn och ungdomar och har lätt för att prata och möta dem.

- På plats under jourtiden finns alltid också en yrkesutbildad handledare, berättar Stina Stavén.

Barn- och ungdomstelefonen är öppen under årets alla dagar och man är alltid anonym då man kontaktar tjänsten.

Numret till barn- och ungdomstelefonen är 116 111 och är öppen alla dagar kl 17-20. Samtalen är gratis.

Mannerheims barnskyddsförbund har också en föräldratelefon, dit föräldrar kan ringa och diskutera problemsituationer i familjen eller om man känner att orket som mamma eller pappa håller på att tryta. Föräldratelefonens telefonnummer är 0800 922 77.

barn på ett sparkbräde
Bild: Mannerheims barnskyddsförbund

Läs mer om Mannerheims barnskyddsförundets verksamhet på deras webbplats .

Stöd verksamheten i Tongåvan:

Med bankkoder via webbplatsen

eller genom att betala in på konto FI97 1596 3000 4004 00

eller via donations-sms: skriv MLL och skicka det till numret 16499 (10€) eller skriv MLL20 och skicka det till numret 16499 (20€)

eller via donationstelefon: 0600 17000 (5€) eller 0600 16300 (10€)

Insamlingen pågår i Tongåvan hela augusti. Tongåvan sänds fredagar kl 19.22 i Yle Vega

Diskussion om artikeln