Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Littois träsk var en stinkande algsörja - nu är sjön en idyll för badgäster

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 08:29.
Littois träsk
Bildtext Tack vare en kemisk reningsprocess har Littois träsk numera rent och klart vatten. Vid fototillfället lyste solen med sin frånvaro, men vid soliga dagar lockar sjön hundratals badgäster.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Ända sedan 1990-talet har man funderat på att göra något åt de återkommande algproblemen i Littois träsk. I våras gjorde man till slut slag i saken och behandlade sjön med 160 ton polyaluminiumklorid. Den processen förvandlade det tidigare grumliga och illaluktande vattnet till rent och klart vatten. Reningsprocessen har också inneburit att badgästerna nu har hittat tillbaka till Littois träsk.

Littois träsk har tre delägarlag, där totalt runt 200 markägare ingår. Jukka Heikkilä, delägarlagens styrelseordförande, berättar att den här metoden att rena en hel sjö med kemikalier inte på något sätt är en ny metod.

- Nu har Littois träsk fått ypperliga förutsättningar för alla som vill bada. Vattnet är klart och rent och det finns överhuvudtaget inga alger i sjön. Ett ställe där man har använt samma metod är i Rimito i Nådendals skärgård, där den övergödda sjön Kirkkojärvi behandlades på motsvarande sätt med polylaluminiumklorid redan år 2002, säger Jukka Heikkilä och tillägger:

- Innan det hade Kirkkojäri stora problem med alger. Efter behandlingen försvann algerna och i dag 15 år senare går det fortfarande bra att bada i Kirkkojärvi.

Jukka Heikkilä
Bildtext Jukka Heikkilä är nöjd med resultatet av den kemiska reningen av Littois träsk.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Det som händer då man häller polyaluminiumklorid i grumligt vatten är att när kemikalien kommer i kontakt med vatten så fungerar den som en magnet. Den suger åt sig näringsämnen och grumligheter i vattnet och dessa fälls ut och faller ner till botten som små klumpar och bildar ett slags slam. Ett slam som inte är farligt för den som badar i sjön.

När näringsämnena saknas trivs inte algerna längre i vattnet och man får på så sätt ett mycket bättre badvatten än tidigare.

Algerna sprider en motbjudande doft i hela området.
Bildtext Sommaren 2014 var vattnet i Littois träsk hårt drabbat av alger.
Bild: Timo Stolt

Metoden att rena sjövatten med hjälp av kemikalier är något man ibland tar till som sista utväg då inget annat hjälper. Men metoden väcker också kritik, då det är frågan om en sur kemikalie som sänker vattnets pH-värde. Vissa fiskar är känsligare för lägre pH och efter kemikaliebehandlingen i maj flöt flera döda fiskar upp till ytan i Littois träsk.

Jukka Heikkilä tycker att man i ett sådant här fall helt enkelt tvingas till en kompromiss. Situationen i sjön var såpass allvarlig att man var tvungen att vidta kraftiga åtgärder, men samtidigt vill man självklart ändå alltid försöka bevara ett bra ekosystem.

Littois träsk
Bild: Yle / Peter Karlberg
Littois träsk
Bild: Yle / Peter Karlberg
Littois träsk
Bild: Yle / Peter Karlberg

Det som dock ännu ingen vet med säkerhet är hur länge vattnet i Littois träsk kommer att hållas algfritt och klart.

Enligt specialplanerare Harri Helminen vid Egentliga Finlands NTM-central kan vattnet bli grumligt igen, men algerna kommer troligtvis hålla sig borta från sjön.

Fotnot: Den kemiska reningen har finansierats av kommunerna Lundo och S:t Karins. Även staten har bidragit till behandlingen, där slutnotan landade på en bit över 150 000 euro.

Diskussion om artikeln