Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stigande energipriser får många att välja alternativa energilösningar

Från 2017
solpanler på tak
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I och med att energipriserna stiger blir allt fler intresserade av alternativa energilösningar. Speciellt solpaneler har dykt upp på många hustak. I Pargas har staden en egen energirådgivare som ger ortsborna tips på hur de ska hitta den bästa energilösningen för just deras hus.

Alf-Peter Heino är energirådgivare för Pargas stad. Han hoppas att allt fler ska ändra sin syn på energiförbrukning.

- Solenergi är det lite som att odla sin egen potatis och sina egna grönsaker. Det är kanske inte så ekonomiskt men tanken att själv producera är den samma.

Orsaken till att Pargas stad har en egen energirådgivare är på grund av ett EU-finansierat projekt för sju år sedan. Projektet som egentligen var energirådgivning för företag och samfund är nu slut, men behovet för energirådgivning finns fortfarande kvar i Pargas. Därför har Heino fortsatt att jobba med energifrågor ett par dagar i veckan. Då hjälper han privatpersoner, företag och föreningar med energilösningar.

- Det är ganska populärt idag med olika energilösningar. Som energirådgivare svarar jag på energifrågor om villor och sommarstugor eller företag och föreningar som har funderingar på det här med energi. Varifrån ska man ta energi? Vad ska man använda den till?

Alf-Peter Heino.
Bildtext Alf-Peter Heino.
Bild: Yle/Lina Frisk

Energilösningar är ett stort intresse för Heino. Två dagar i veckan jobbar han med det för Pargas stad. Men en del av hans fritid ger han till energirådgivning. Han säger att det inte är ovanligt att någon rycker honom i ärmen i butiken för att be om energiråd.

- Det är främst privatpersoner med villor eller husbolag som funderar på hur man ska hantera de stigande energikostnaderna och vad man ska tänka på.

Heino beskriver sin rådgivning som opartisk vägledning. Han ger sällan direkta färdiga lösningar utan vill att man ska se över sin energiförbrukning först. Han ger tips på vad man ska tänka på när man väljer energilösningar och vad man ska akta sig för.

- Man ska inte först tänka på vad man ska värma sitt hus med, utan till vad man använder sin energi. Till exempel om snön inte hålls på taket på vintern eller om gräset är grönt runt huset året om borde man fundera om alla isoleringar och ventilationer är i skick. Vad har man för temperatur inomhus? Genom att sänka temperaturen inomhus bara ett par grader sparar man mycket energi.

Pargasborna tagit till sig alternativa lösningar

Enligt Heino har det skett mycket angående energilösningar under det senaste året i Pargas.

- För ett år sedan sade jag att det snart kommer att ske något. Och visst har det hänt något. Vart och vartannat hus har solpaneler på taket.

Solpaneler fungerar med ljuset, det vill säga de producerar el mer eller mindre hela tiden då det är ljust ute. Mest producerar man på sommaren, men redan från tidig vår till sen höst kan man producera sin egen el.

Hur stor del av energiförbrukningen kan man täcka med panelerna?

- Det beror såklart på huset. Det är svårt att spekulera ifall man kan bli helt oberoende av kommersiell el. Vissa ute i skärgården har mer eller mindre varit tvungna att bli det. Men jag tror inte att det i större utsträckning är ekonomiskt lönsamt ännu idag. Men kanske om några år.

Hur dyrt är det med solpaneler?

- Som en engångsinvesterig är det dyrt med solpaneler. Idag är återbetalningstiden 10 till 12 år, men den blir kortare hela tiden. Beroende på hur mycket elleverantörerna och elnätsbolagen höjer priserna ytterligare så blir återbetalningstiden ännu kortare. Men hur som helst går solpanelernas pris neråt.

Även om man inte skulle investera i solpaneler har Heino ett annat tips för den som vill tänka mer miljövänligt.

- Jag brukar alltid säga att det ska vara lokalt producerad energi, om det så är frågan om vindkraft eller bioenergi för värme. Jag tycker att det är dumt att transportera energin långa sträckot oberoende hur det görs. Den ska produceras lokalt.

Enligt Heino är det frågan om ganska små saker man kan gör för att minska energiförbrukningen. Förutom att sänka temperaturen inomhus kan man till exempel ha på färre lampor. Han vill speciellt varna för en stor energibov – duschen.

- Jag brukar säga att man ska ställa sig i duschen tio minuter innan ens favoritprogram på tv börjar. Då sparar man varmvatten.

Diskussion om artikeln