Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA inför sanktioner mot ”diktatorn” Nicolás Maduro

Från 2017
Nicolas Maudro firar valresultatet efter omröstningen om en grundlagsförsamling.
Bildtext Nicolás Maduro firar efter valet av en grundlagsförsamling. Oppositionen har ifrågasatt regeringens siffror på hur många som egentligen deltog.
Bild: NATHALIE SAYAGO

Enligt USA var söndagens val i Venezuela ett bevis på att president Nicolás Maduro inte bara är en dålig ledare utan också en diktator. Maduro svarar med att driva med Donald Trump.

USA kommer att frysa alla tillgångar som Maduro eventuellt har på amerikanskt territorium. Amerikanska företag har dessutom förbjudits att göra affärer med presidenten.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare H.R McMaster säger att söndagens val i Venezuela, som ordnades på Maduros begäran, var ett sätt för presidenten att ta över makten i landet.

- Maduro är inte bara en dålig ledare, han är nu också en diktator, säger McMaster i ett uttalande.

Sanktionerna mot Maduro kan ha ett stort symbolvärde men det är oklart hur hårt de egentligen drabbar presidenten.

Även andra kan drabbas

I söndags valde venezuelanerna en grundlagsförsamling som har rätt att skriva om landets grundlag. Så gott som alla kandidater var Maduroanhängare.

USA varnar för att alla som deltar i grundlagsförsamlingen riskerar att sanktioneras.

Det ryktades först om att USA skulle införa sanktioner mot Venezuelas livsviktiga oljesektor. Enligt en anonym tjänsteman kunde de sanktionerna ha skapat någon form av problem och Trumpadministrationen valde därför att istället fokusera på Maduro.

Demonstranter flyr undan säkerhetsstyrkor i centrum av Caracas 30.7.2017.
Bildtext Demonstranter protesterar mot valet av en grundlagsförsamling.
Bild: EPA/HELENA CARPIO

Maduro ger svar på tal

I ett tv-sänt tal under måndagen gav Maduro svar på tal om sanktionerna.

Han sade att han inte kommer att böja sig för de amerikanska imperalisterna och att sanktionerna är ett uttryck för Donald Trumps hat mot det socialistiska venezuelanska styret.

- I USA är det möjligt att bli president trots att du får tre miljoner färre röster än din motkandidat. Vilken fantastisk demokrati, sade Maduro.

Maduro syftade på att Hillary Clinton förlorade presidentvalet år 2016 trots att hon fick nästan 2,9 miljoner fler röster än Donald Trump.

Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdningar i Caracas 30.7.2017.
Bildtext Över hundra personer har dött i protesterna mot Venezuelas styre de senaste månaderna.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln