Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ond död och andra gruvligheter på Carina Nunstedts kriminalfestival

Från 2017
Författaren carina Nunstedt på en scen med röda ballonger i bakgrunden
Bildtext Carina Nunstedt
Bild: Karl Melander

Gruvlig död, ondskefulla personer i vår närhet samt människor som långsamt ser pusselbitarna falla på plats och ser till att mördaren hamnar bakom lås och bom. Den första helgen i augusti samlas deckarförfattare och -älskare på Gotland för att frossa i mordmysterier, skrivtips, teater, kriminalteknik och umgänge med likasinnade.

Det är den före detta journalisten, chefredaktören, författaren, förläggaren och blivande förlagschefen Carina Nunstedt som för tredje året i rad ordnar festivalen.

Att ställa till med en festival för över femtio författare och långt över tusen deltagare tar tid och planering.

Nunstedt började jobba med årets festival redan för ett år sedan precis när 2016’s festival var slut. Hon började med att höra av sig till förlagen som var intresserade av att delta, att sätta ihop själva Crimetime-teamet och sedan stöta och blöta seminarieteman tillsammans med bland annat de aktuella författarna och förläggarna.

- På Crimetime vill vi att läsarna ska komma författarna väldigt nära, det blir personliga möten och inte bara reklam för den senaste boken, säger Nunstedt.

Bland dagens deckare finns det både riktigt blodiga historier, Mikko Porvalis berättelser om polisarbetet i 1920-talets Finland, ofrivilliga agenter i Hollywood och deckare som man närmast kan beskriva som feel good eftersom de är lika mycket relationsromaner som mordmysterier.

Nunstedt säger att Crimetime-teamet vill jobba både på djupet och på bredden när de sätter ihop programmet.

Fyra peroner på en festivalscen, poserande
Bildtext Carina Nunstedt ordnar kriminallitterär festival
Bild: Karl Melander

Som exempel nämner Nunstedt författaren Jens Lapidus som kommer att berätta om hur han tänker när han skriver, det ordnas författarmiddagar där man äter medan man lyssnar på författare som pratar i bakgrunden, på festivalen finns också en skrivarskola där kända författare berättar om hur de gör när de skapar historier.

- En av de populäraste programpunkterna är ändå att se kriminaltekniker i sitt arbete.

En av de författare som Nunstedt själv ser fram emot att lyssna till är Jane Harper som flugit in ända från Australien. Harpers debut ”Hetta” utspelar sig på den heta, torra, avfolkade australiensiska landsbygden och är, enligt Nunstedt, väldigt suggestiv, med bra karaktärs- och miljöbeskrivningar.

Mindre ensamma författare och läsare

När Carina Nunstedt jobbade som journalist och senare chefredaktör intervjuade hon ofta författare och insåg att det ofta var intressanta personer också utanför sina böcker.

- Jag tyckte att det var spännande att prata med författarna eftersom de tänker så mycket på den kreativa processen. Det var liksom synd att de var så ensamma i sina yrken.

Det ledde till att Nunstedt började ordna stora författarkvällar på en teater i Stockholm. För en liten summa pengar fick publiken ett glas vin, nåt att tugga på och oftast en överraskningspresent. Samt naturligtvis en möjlighet att få en bok signerad.

- Vi blandar olika genrer, kokböcker, träningsböcker och olika sorters skönlitteratur får alla plats på våra författarkvällar. Det är just blandningen som gör det speciellt. Att blanda olika genrer jag väl fått med mig från att jag jobbat med magasin så länge. Vi människor är ju komplexa varelse och kan vara intresserade av många olika saker samtidigt.

När Crimetime Gotland är över för i år kommer Nunstedt att åka till Sardinien för att fira sin och maken Anders Nunstedt tjugonde bröllopsdag, med sig tar hon ”Ett litet liv” av Hanya Yanagiara och den sista delen av Elena Ferrantes Neapel-serie.

Senare i höst tillträder hon som Nordenchef för ett av världens största förlag, Harper Collins.

- I mitt nya jobb kommer jag att få resa en del till Finland och det ser jag verkligen fram emot!”

Text: Peppe Öhman