Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien: Över hälften av universitetsstuderande sexuellt trakasserade

Från 2017
Man som tafsar på kvinnas bröst.
Bild: Lehtikuva

Fler än varannan universitetsstuderande i Australien har blivit sexuellt trakasserade åtminstone en gång i fjol. Bisexuella och asexuella är de som är mest utsatta för sexuella övergrepp.

En landsomfattande studie, som är den största i sitt slag i Australien, tyder på en grym vardag för universitetsstuderande. Över hälften av studeranden säger att de blivit sexuellt trakasserade åtminstone en gång i fjol. Oftast var det kvinnor som utsatts för trakasserier eller övergrepp.

- Konsekvenserna av liknande erfarenheter kan vara förkrossande. De kan vara livsförändrande för den utsatta och påverka hens hälsa, studier och framtida karriär, säger Kate Jenkins som är ombudsman mot sexuell diskriminering.

Så här definierades begreppen

Sexuellt övergrepp definierades som att en person är tvingad eller lurad till sexuella akter mot sin egen vilja. Definitionen inkluderade även fall där personen tagit tillbaka sitt medgivande.

Sexuella trakasserier definierades som oönskat sexuellt beteende som till exempel att kasta lömska blickar eller snuskiga kommentarer.

Universitetsmiljöer definierades som ett kampusområde, ett evenemang som ordnats av universitetet eller en webbsida eller grupp på sociala medier som hade en tydlig koppling till universitetet.

Undersökningen som gjordes i 39 universitet visade att 31 000 studerande hade upplevt antingen sexuella övergrepp eller sexuella trakasserier i varierande mån i alla universitets miljöer.

- En av fem som utsatts för ett sexuellt övergrepp sade att det hänt på ett socialt evenemang som ordnats av universitetet eller studentboendet, säger Jenkins.

Det är fyra gånger mer sannolikt att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp i universitetsmiljöer. Bisexuella och asexuella är mest utsatta för sexuella övergrepp.

Både när det gäller sexuella övergrepp och trakasserier så kände offret i de flesta fall förövaren. Majoriteten av förövarna var män.

Diskussion om artikeln