Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Exceptionellt dålig äppelskörd att vänta i höst

Från 2017
Äppelkart.
Bildtext Det finns inte många äppelkart i år.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Bernt Olin har 55 äppelträd och 40 olika äppelsorter i sin trädgård i Sannäs i Borgå, men på de flesta träden finns inga äppelkart alls.

Odlare Bernt Olin behöver inte lägga ut texten då han får frågan om hur årets äppelskörd ser ut att bli.

– Dålig.

Det kalla vädret har ställt till det på många håll, och också äppelträden har lidit. Försommaren var alldeles för kall och pollinerarna orkade inte flyga då äppelträden blommade.

Därför finns det få eller inga äppelkart alls i Olins äppelträdgård.

– Det var en strålande skörd i fjol, också året innan det. Men det varierar. Många äppelsorter ger skörd vartannat eller vart tredje år.

Äppelkart.
Bildtext I fjol var äppelskörden verkligt fin.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

De flesta äppelsorterna brukar ändå ge skörd varje år men då vädret sätter käppar i hjulen finns det ingenting att göra åt saken.

Beskräda träd ger fina äppel

Enligt Bernt Olin, som också är trädgårdsmästare, lönar det sig att beskära äppelträden i juli, augusti eller september eftersom träden då har den bästa förmågan att täcka såren som uppstår då man klipper dem.

– Genom att tukta äppelträden får man kraftigare grenar och färre men större och godare äpplen. Om man klipper rätt så att varje gren får sol så får man alla gånger bättre äpplen.

Gamla träd ska klippas vart annat eller vart tredje år, medan nyare träd kräver specialbehandling.

Litervis med äppelmust

Till hans favoritäpplen hör det saftiga Astrakan Gyllenkrok, som blir nästan genomskinligt av all saft. Olin har en hel del äpplen som lämpar sig väl för mos eller sylt och under ett bra äppelår brukar han få kring hundra liter äppelmust.

Eftersom både Bernt Olin och hans fru gillar äpplen är det förstås förargligt att inte få några i år, men de har fortfarande en hel del äppelmos i frysen som de kan äta av.

Dessutom rymmer den frodiga trädgården en hel del andra bär och frukter, samt 54 olika tomatsorter som paret kan njuta av.

– Vi gillar båda äpplen väldigt mycket och det är roligt att ha många sorter då de mognar i olika takt. Sorterna varierar också mycket i smak.

Östnyland på 20 minuter: 1.8.2017: Dålig äppelskörd och vandalismen i Sibbo

Programmet är inte längre tillgängligt