Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Öppet hus på Hollywoodgränd

Från 2017
kvinna på hustrappa
Bildtext Kiti Karvonen har nyligen flyttat till Billnäs.
Bild: Monica Slotte/Yle

På lördag (5.8) öppnar Kiti Karvonen dörren till sitt nya hem på Hollywoodgränd i Billnäs.

Hon är en av arrangörerna till evenemanget Karis - Suomen Paris som ordnas för första gången.

Väggar med historia

För ett par månader sedan flyttade hon in i den tidigare arbetarbostaden som är byggd på 1940-talet. Huset var renoverat med mild hand av den tidigare ägaren.

kvinna i kök
Bildtext Kiti Karvonen älskar Karis.
Bild: Monica Slotte/Yle

- Jag blev helt förälskad och tänkte: Det här är mitt hus. Jag trivs jättebra men oroar mig litet för vintern, om det blir kallt. Men man vänjer sig säkert.

Karvonen har flera fungerande kakelugnar och en gammal vedeldad köksspis. Det finns också värmelement i huset som ursprungligen bestod av två olika bostäder.

hus vid väg
Bildtext Arbetarbostäder i Billnäs.
Bild: Monica Slotte/Yle

Hennes hus är ett exempel på intressant arkitektur som man kan bekanta sig med på lördag.

Förutom privata hem får allmänheten också veta mera om vissa offentliga byggnader i Karis, till exempel vattentornet, kyrkan och biografen.

Bio Pallas i Karis.
Bildtext Bio Pallas är en funkisbyggnad.
Bild: Yle/Marica Hildén

Levande arkitektur

Det ordnas guidade rundturer till fots i Karis centrum under ledning av guiden Göran Fagerstedt. Rundturerna startar klockan 10.30, 12.00 och 13.30 från infopunkten vid Raseborgs medborgarinstitut.

Temat för rundturen klockan 12 är funkis. Rundturen slutar vid Villa Autero på Centralgatan 64 där Kristiina Mäntynen berättar mera om den byggnadsstilen.

- Vi vill visa vilken mångfald som finns inom arkitekturen i Karis. Det finns både vackra gamla villor och modernare hus. Jag tycker själv att det är inspirerande att titta in hos andra och se hur de bor, säger Kiti Karvonen.

Bland de 60 hus som finns med finns också några som är till salu. En mäklare är med och berättar om försäljningsobjekten.

Gratisbuss mellan husen

Den som inte rör sig till fots eller med egen bil eller cykel kan åka buss gratis. Två bussar med plats för 20 personer och en guide ombord kör i skytteltrafik mellan 19 hållplatser. Det går att hoppa på och av bussen under dagen.

- Karis är så mycket mera än bara järnvägsstationen. Vi vill visa att det är härligt att bo här. Kanske kan vi inspirera någon att flytta hit, säger Kiti Karvonen.

Arkitekten Marco Casagrande förevisar sitt hus Apelle i Karis.
Bildtext Arkitekt Marco Casagrandes House Apelle är också öppet.
Bild: Yle/Monica Slotte

Under dagen ordnas också konserter och arbetsuppvisningar samt loppmarknader och annat program i anslutning till flera hus.

Karis - Suomen Paris ordnas för första gången på lördag. Önskan är att det ska fortsätta och möjligen utvidgas och cirkulera mellan olika orter i Raseborg.

Evenemanget arrangeras med frivilliga krafter. Det har fått stöd från Sparbanksstiftelsen.

Karis-Suomen Paris program

Diskussion om artikeln