Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byråkrati sätter käppar i hjulet för Sierra Leonegäng på etnofestivalen Faces

Från 2017
En grafittivägg där det står Faces med färggranna bokstäver.
Bildtext Faces ordnas på veckoslutet i Fiskars. (Arkivbild från festivalen 2016).
Bild: Yle/Monica Slotte

Det blir ingen Faces festival för kulturdelegaterna och artisterna från Sierra Leone. De hinner inte få sina visum i tid. Däremot är det klart att gruppen från Zambia kommer till festivalen.

Den sierraleonska delegationens 28 medlemmar lämnade in sina visumansökningar i tid, men processen med visumen drog ut på tiden. För att få sina visum tog sig delegationen från Sierra Leone till Finlands ambassad i Nigerias huvudstad Abuja.

Ambassaden beviljade visum till de nio politikerna i gruppen, men inte till artisterna. Artisterna var tvungna att ge fingeravtryck och bland annat det förlängde processen, uppger föreningen Etnokult.

Politikerna vill inte komma till Finland på Etnofestivalen utan artisterna eftersom det var artisterna som tog initiativet till kulturutbytet.

Det här byråkratiska strulet betyder en ren ekonomisk förlust för de medlemmar i delegationen som redan har betalat flybiljetter och hotell.

Zambia Vocal Group kommer

Liknande problem uppstod också med den zambiska gruppen Zambia Vocal Group. Problemen löstes emellertid så gruppen kommer att uppträda på festivalen.

Helt problemfritt gick det ändå inte.

På torsdagen (27.7) fick festivaldirektören Börje Mattsson ett sms där det sades att gruppen som var bokad till fredag (4.8) inte kan komma. Som orsak uppgavs det, att gruppmedlemmarna inte fick visum, uppger Etnokult.

Semestrar vid svenska ambassaden gjorde att visumansökningarna inte kunde behandlas före 8.8.

Mattsson lyckades nå den ansvariga personen på ambassaden och med vissa arrangemang kunde visumproblematiken lösas.

Etnokult skriver att gruppen uppträder på festivalen på lördag (5.8).

Faces-festivalen arrangeras 4-6 augusti i Fiskars.

Diskussion om artikeln