Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det ska gå att ringa 112 även under elavbrott

Från 2017
Uppdaterad 01.08.2017 17:30.
Nödsamtal

Åskvädret i Jakobstadsområdet på måndagkväll skapade förutom elavbrott också problem för mobiltelefonnätet. Men trots det ska det gå att ringa det allmänna nödnumret.

Enligt några kommentarer på Yle Österbottens webbplats drabbades även mobiltelefonnätet av det omfattande elavbrottet i Jakobstadsregionen på måndagkväll. Det här bekräftas av både DNA och Telia.

- Vi hade avbrott på tolv av våra stödstationer. I upp till en och en halv timme var elen borta, säger Ville Virtanen produktionschef på DNA.

Blixtnedslag under åskväder
Bild: CC-BY Alexander Granholm

Stationerna har oftast reservgeneratorer som kan hålla i gång i ungefär två timmar. Men den här gången räckte inte ens de till. Han påpekar ändå att det borde gå att ringa.

- Vid sådana här situationer skär vi ner på 3G och 4G-tekniken så att man fortfarande kan ringa. Det här kan orsaka problem med vissa mobila funktioner, men man ska kunna ringa.

Enligt Virtanen meddelade man kunderna om problemen via sin webbplats, vilket är normal praxis då sådana här problem uppstår.

Även Telia hade små problem, men inte i lika stor omfattning som konkurrenten.

- Vi har haft avbrott på ett par av våra stödstationer, men det borde inte ha dramatiskt påverkat telefonnätet, konstaterar Timo Saxén på Telia.

Ska alltid gå att ringa nödnumret

Om det uppstår problem i det mobila telefonnätet ska det ändå alltid vara möjligt att ringa 112. Oberoende av vilket abonnemang man har, så söker telefonen nämligen upp en fungerande operatör då man ringer 112.

- Om det inte fungerar kan man pröva att ta ut sim-kortet, säger Saxén.

Vid stora elavbrott är också telefonoperatörerna måna om att samarbeta och hjälper till med att föra ut mobila stödstationer.

Fasta telefonnätet påverkades inte

Enligt några kommentarer på Yle Österbottens webbplats var också det fasta telefonnätet nere på måndagkväll, men enligt avdelningschefen Kenneth Nylund på JNT stämmer inte det.

- Det fasta telefonnätet var nog inte nere igår, men om man har en telefon som till exempel går via fiberboxen och om den är utan ström så då fungerar ju telefonen inte heller.

Diskussion om artikeln