Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela: Två oppositionsledare fördes bort mitt i natten

Från 2017
Uppdaterad 01.08.2017 18:05.
Antonio Ledezmas fru Mitzy Capriles och deras dotter Antonieta.
Bildtext Antonio Ledezmas fru Mitzy Capriles (till vänster) och deras dotter Antonieta (i mitten) på en presskonferens i Madrid i Spanien. Till höger sitter Rosaura Valenti som är gift med en annan oppositionsledare.
Bild: EPA

Oppositionen i Venezuela manar till fortsatta protester efter landets omstridda val i söndags som gällde ett nytt lagstiftande organ. Presidenten har hotat oppositionsledare med fängelsestraff och tvångsvård på psykiatriska enheter. Natten till tisdag fördes två oppositionsledare bort från sina hem.

De för bort Ledezma! Diktatur, diktatur! skriker en kvinna när beväpnade män fört bort oppositionsledaren Antonio Ledezma mitt i natten iklädd bara en ljusblå pyjamas.

Antonio Ledezma vinkar från fönster.
Bildtext Antonio Ledezma har suttit i husarrest sedan år 2015. Bilden är tagen den 16 juli 2017.
Bild: EPA

Den 62-årige Ledezma har tidigare varit borgmästare i huvudstaden Caracas. År 2015 dömdes han för att ha understött ett kuppförsök och sattes sedan i husarrest.

Ledezma publicerade en video den 31 juli där han kallade söndagens omröstning för en ny grundlagsförsamling för förräderi.

Leopoldo Lopez grips av venezuelansk säkerhetspolis.
Bildtext Bilder från en övervakningskamera visar hur venezuleansk säkerhetspolis för bort Leopoldo Lopez.
Bild: EPA

Oppositionsledaren Leopoldo Lopez fördes också bort natten till tisdag. I en dunkel videoinspelning kunde man se Venezuelas säkerhetspolis föra Lopez till en vit bil som sedan körde i väg.

Hans fru Lilian Tintori skrev på Twitter att hon håller president Nicolas Maduro ansvarig om något händer hennes man.

Leopoldo Lopez är oppositionsledare i Venezuela.
Bildtext Här har Leopoldo Lopez nyligen släppts från fängelse för att sitta i husarrest den 9 juli i år.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Lopez är 46 år gammal och har grundat oppositionspartiet Folkets vilja. Han dömdes år 2015 till 13 år i fängelset för uppviglande till våld i samband med en regeringskritisk protest. Lopez sattes i husarrest den 8 juli på grund av hälsoskäl.

Även Lopez publicerade en video på Youtube inför söndagens omröstning där han uppmanade folk att gå ut och protestera.

- Jag fördömer skarpt Venezuelas konstanta brott mot mänskliga rättigheter och de omotiverade gripandena av Ledezma och Lopez, skrev Europaparlamentets talman Antonio Tajani på sitt privata Twitterkonto.

EU-kommissionens talesperson sade att politikernas gripande var ett steg i fel riktning.

Kontroversiella omröstningen ledde till sanktioner

På söndag ordnades en omröstning för att välja ett nytt lagstiftande organ på beställning av president Nicolas Maduro. Venezuelas opposition, andra latinamerikanska länder, USA och EU har vägrat godkänna valresultatet som giltigt.

I ett segertal efter söndagens omröstning hotade presidenten oppositionspolitiker med fängelsestraff eller tvångsvård på psykiatriska enheter.

Nicolas Maduro
Bildtext USA kallade Maduro för en diktator på måndag då man införde sanktioner mot presidenten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den nya grundlagsförsamlingen med sina över 500 medlemmar ska tillträda på torsdag.

På måndag införde USA sanktioner mot Maduro och hans tillgångar på amerikanskt territorium. För ungefär en vecka sedan införde man sanktioner mot 13 personer i Maduros närmaste krets.

USA väntas även införa sanktioner mot landets oljeindustri vilket befaras slå hårt mot folket. Venezuela är i ekonomisk kris och det råder brist på allt från mediciner till mat.

Diskussion om artikeln