Konkurrensen om patienterna hårdnar - nu får man privat läkarbesök för under 50 euro
Antalet nya privata vårdföretag har mer än fördubblats sedan år 2010. Det här har bland annat gett upphov till nya lågpriskedjor inom den privata vården, men överlag har priserna inte ännu sjunkit, snarare tvärtom.
Det Uleåborgsbaserade vårdföretaget Perusterveys är en av de senaste uppstickarna på den privata vårdmarknaden.
Företaget erbjuder besök hos allmänläkare för 33 euro, om man räknar bort FPA-ersättningen som står för 9 euro av besöket.
- Det har länge stört mig att låg- och medelinkomsttagare inte har andra alternativ än den offentliga vården. Råkar man bo på en ort där offentlig vård inte fungerar kan det vara svårt att få läkarvård om det inte handlar om akuta fall. Jag tänkte att det måste finnas någon modell som löser det här problemet, säger verkställande direktör Simo Lohi.
"Inga marmorgolv"
Så hur lyckas man då pressa ner priset på ett besök hos en läkare på den privata marknaden? Svaret är att spara, och effektivera så mycket som möjligt.
- Det är en mycket genomtänkt helhet. Våra utrymmen är noga planerade, vi har inte en enda överlopps person på jobb och vi har inga marmorgolv, säger Lohi.
När Yle Nyheter besöker företagets läkarstation i Nordsjö, Helsingfors, blir det tydligt vad Lohi menar.
Lokalen, som ligger i anslutning till ett köpcentrum, är bara kring 150 kvadratmeter stor. Här finns tre mottagningsrum och en liten, spartanskt inredd väntesal med fyra stolar.
Man fokuserar på allmänmedicin, vilket betyder att inga investeringar i dyr specialutrustning behövs.
Alla läkare och sjukskötare delar till och med på samma skrivare.
- Vi har satt mycket tid på att tillsammans med personalen fundera på vilka uppgifter läkaren borde ha och vilka som kan skötas av någon annan, säger Lohi.
Grundtanken är att läkaren har tid att ta emot flera patienter per dag om en större del av rutinarbetet, som att intervjua patienter och fylla i blanketter, utförs av en skjutskötare.
Ju flera patienter som ryms i en läkares värdefulla arbetsdag, desto billigare blir de enskilda besöken.
Och hittills verkar taktiken fungera. Företaget öppnar i augusti sin fjärde läkarstation.
Konkurrensen ökar - men i snitt blir privata läkarbesök dyrare
Perusterveys verkar ändå tills vidare vara undantaget som bekräftar regeln att privat sjukvård blir allt dyrare.
Enligt Kristian Ahlers, grundare och vd för prisjämförelsesajten Lääkärihinta.fi, råder det hård konkurrens på den privata marknaden. Men det har inte lett till lägre priser, förutom i enstaka fall.
- Om vi tar ett vanligt allmänläkarbesök så har priset före FPA-ersättningen stigit med ungefär 20 procent. Samtidigt har själva ersättningen halverats, alltså betalar konsumenten nu cirka 50 procent mera.
Ahlers siffror baserar sig på en prisjämförelse av läkarbesök i huvudstadsregionen och FPA-stödets utveckling sedan 2011.
Men även om priset trots en allt hårdare konkurrens har fortsatt att öka har läkarstationerna blivit mer öppna med vad deras vårdtjänster kostar. Enligt Ahlers är det tydligt att ett bara lågt pris inte är avgörande, det viktiga är vad man får för pengarna.
- Både konsumenter och producenter fäster mera uppmärksamhet vid priset. För producenter är det viktigt att vara mer transparenta, tidigare gömde man sina priser mycket mera.
Privat sjukvårdsboom
På tillsynsmyndigheten Valvira, som ger nya företag tillstånd att tillhandahålla privata hälso- och sjukvårdstjänster, syns uppsvinget för nya aktörer inom sjukvården tydligt.
- Antalet beviljade tillstånd till nya företag har mer än fördubblats de senaste sex åren, säger överinspektör Marika Pitkänen.
Enligt Pitkänen har den uppåtgående trenden pågått redan länge.
- År 2016 beviljade vi till exempel 20 procent mera lov än året innan.
Pitkänen vill inte spekulera i vad det är som lockar allt flera nya aktörer till den privata vården, men hon konstaterar att det är tydligt att branschen befinner sig i en brytningstid.
Valvira: Ingen orsak att tvivla på kvaliteten
Perusterveys vd Simo Lohi bedömer att de stora koncernerna som i dagens läge dominerar den privata vårdmarknaden om några år kan komma att reagera på hans företags framfart med att själva sänka priserna på en del tjänster.
Om den hårdnande konkurrensen om patienter i framtiden leder till prisras på den privata vårdmarknaden är det konsumenten, eller patienten, som vinner.
Enligt Valvira, som ger grönt ljus för alla nya vårdföretag - kan man räkna med bra vård också om priserna sjunker. Ett lågt pris behöver alltså inte betyda sämre kvalitet.
- Som konsument ska man såklart vara noggrann, men utgångspunkten är att man kan lita på vården i Finland. Har vi gett lov för verksamheten håller den måttet, säger Marika Pitkänen på Valvira.