Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Register över finländarnas skulder efterlyses

Från 2017
50 euros sedlar
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det behövs ett skuldregister för att komma åt den allt gravare överskuldsättningen bland finländare. Det anser Jukka Ruuska, vd vid Suomen Asiakastieto, som är de enda som håller lite reda på skuldsättningen.

Enligt Ruuska börjar de flesta instanser vara ense om behovet av ett skuldregister och att det seglar i medvind. Enbart upplysning räcker inte.

- Det är det effektivaste sättet att kämpa mot att finländarna tar alltför mycket skuld.

Finländarna är skuldsatta som aldrig förr. Men det finns ingen skyldighet för den som lånar ut pengar att meddela hur stora skulder folk har.

Banker och kreditinrättningar har heller ingen möjlighet att få reda på hur mycket kunderna är skyldiga vem, om de inte själva berättar det.

Pankkiautomaatti
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Jukka Ruuska anser att ett skuldregister definitivt behövs, eller som det kallas på fackspråk ett positivt kreditregister. På vilken grund ska kreditgivarna annars fatta lånebeslut?

- Det är oerhört viktigt att de vet hur mycket skulder konsumenten har då och i dagsläget finns det ingenstans där man kan säkerställa vilket läget är. Därför är den positiva kreditinformationen viktig.

"Stor korrelation till marginalisering från samhället"

De stora bankerna har ansett att de känner sina kunder så pass väl att det inte behövs, och de små långivarna, som ger konsumtionskrediter igen, klarar inte av att ta reda på alla lån kunden har.

I Europa är det bara Finland, Frankrike och Malta som inte har ett skuldregister.

Ruuska säger att det främst behövs för att stoppa den onda cirkeln av konsumtionskrediter.

- Det värsta med att konsumenterna överskuldsätter sig är att det finns en stor korrelation till marginalisering från samhället med det fenomenet. Och det är ju jättefarligt när man på sätt och vis tappar individer, när de blir marginaliserade. Därför anser jag att det är jätteviktigt att kämpa mot att man tar alltför mycket skuld.

Diskussion om artikeln