Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juventus värvar finländskt – Tuija Hyyrynen förstärker liganykomlingen

Från 2017
Tuija Hyyrynen (till vänster) har varit en viktig spelare för landslaget.
Bildtext Tuija Hyyrynen får vänja sig med närkamper mot italienare (arkivbild).
Bild: EPA

Den italienska storklubben Juventus lanserade i sommar ett damlag, och litar genast på finländsk talang i försvarsleden. Landslagsbacken Tuija Hyyrynen har skrivit på för klubben – en utmaning, berättar hon.

Det var i juni som Juventus meddelade att man tänker ställa upp med ett lag i den högsta damserien Serie A Femminile säsongen 2017-18. Turinklubben har redan en längre tid haft juniorlag för flickor och ansåg således att det var det logiska nästa steget.

Bollförbundet bekräftar i sin tur att ”Bianconeri” har valt att satsa på finländsk kunskap åtminstone i försvarsspelet. Tuija Hyyrynen flyttar till liganykomlingen med ett två år långt kontrakt.

– De visade intresse så jag åkte dit för att bekanta mig med klubben. Resurserna, målen och atmosfären imponerade direkt så jag ville ta mig ann utmaningen, säger Hyyrynen i förbundets pressmeddelande.

Hyyrynen kommer närmast från Fortuna Hjörring i Danmark, där hon hann vinna det danska mästerskapet och cupen. Den erfarne försvararen har också spelat ibland andra HJK, Åland United, Umeå IK och Florida State University. I landslaget har 29-åringen spelat 87 matcher och noterats för ett mål.

Hyyrynen är inte den enda finländaren som spelar i Serie A säsongen 2017-18. Brescia meddelade redan tidigare att man värvat Nora Heroum. I motsats till Juventus har Brescia haft ett damlag redan i över 20 år och vunnit ligatiteln två gånger de senaste fyra åren.