Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polsk klubb värvade Freddy Adu utan att informera tränaren – då fick spelaren nog

Från 2017
Freddy Adu.
Bildtext Freddy Adu, här under sin sejour i Finland sommaren 2015.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Det tidigare superlöftet Freddy Adu har haft det motigt den senaste tiden. Det senaste kapitlet i amerikanens långa äventyrsroman skrevs i Polen – där sejouren var över före den ens hann börja.

Den polska liganykomlingen Sandecja Nowy hade nämligen värvat in Adu för en testperiod, men inte informerat tränaren. Enligt The Guardian blev lotsen Radoslaw Mroczkowski bestört då han fick höra nyheten.

– Det är ett skämt. Jag fick veta om att han var på väg hit då jag läste tidningen. Jag pratade med sportchefen, som bara berättade att ’en spelare ska provspela för oss’. Marknadsförarna visste. Klubbens ordförande visste. Den enda personen som inte visste om det här var jag, säger tränaren.

Freddy Adu hörde till hela världens mest lovande fotbollsspelare under sina tonår, men har sedan dess spelat för 13 olika klubbar i åtta olika land – bland dem KuPS och Finland.

Ryter till

Den nu 28-årige Adu skriver på Twitter att tränarens kommentarer fick honom att tänka om. Han har varit med om det här förr, och tänker inte bli utnyttjad igen.

– Jag har bestämt mig att inte skriva på för Sandecja. Jag har varit i liknande situationer tidigare, till exempel i Monaco, och då slutade det inte väl, skriver spelaren.

Adu spelade för Real Salt Lake i USA före han såldes till Benfica. Superlöftet lånades sedan ut till AS Monaco för säsongen 2008-09, men Adu spelade endast nio matcher under hela säsongen. Målsaldot stannade på noll.

– Jag har skrivit på för flera klubbar som sedan aldrig ens gett mig chansen att spela, skriver Adu.

– Jag har blivit utnyttjad för publicitet och synlighet i media allt för många gånger. Jag tänker inte låta det hända igen, fortsätter han.

Diskussion om artikeln